Containertrein, goederentrein

Tweede convenant voor spoorgoederenvervoer tussen Nederland en Polen

Er is een convenant getekend ter bevordering van het spoorgoederenvervoer tussen Polen en Nederland. Het convenant met de naam ‘Linked-by-Rail partnership’ richt zich op het goederenvervoer vanuit ons land naar het Zuid-Poolse industriegebied Silezië. Dat meldt werkgeversvereniging KNV. Eerder werd er al een convenant getekend voor het vervoer van goederen per spoor tussen Rotterdam en het in het westen van Polen gelegen Poznan.

Om het vervoer van goederen tussen Nederland en Polen per spoor concurrerend te maken met het wegvervoer, is volgens KNV een directe en snelle treinverbinding vereist. Dat betekent dat vervoerders van diverse partijen hun lading bundelen en vervolgens een treindienst inplannen.

Actieprogramma

Bij het convenant zijn Boekesteijn Transport Service, Clip Logistics Sp, ERS Railways, KNV, Nijman/Zeetank, Nijhof Wassink, Panteia, Rotterdam Havenbedrijf, Seacon Logistics Group en Van den Bosch betrokken. Het actieprogramma, dat door deze partijen is opgesteld, heeft een begroting van ruim 600.000 euro en wordt ondersteund door Nederlandse Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Nederlandse Ambassade in Warschau.

Het eerdere Linked-by-Rail partnership leverde een shuttleverbinding tussen Rotterdam en Poznan op. Op deze verbinding rijden momenteel zes intermodale treinen per week. Deze treinen halen wekelijks ruim driehonderd vrachtauto’s van de weg en leveren een besparing op van tachtig procent op de CO2-uitstoot. De partners, die het convenant hebben ondertekend, zullen binnenkort een manager aanstellen die de samenwerking in gaat richten.

Lees ook:

Spoordienst Nederland-Polen open tijdens ‘Oranjeweek’

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.