Hybride locomotief bij Audifabriek in Ingolstadt, Duitsland

Audi neemt hybride locomotieven in gebruik bij Duitse fabriek

Autofabrikant Audi heeft bij zijn fabriek in het Duitse Ingolstadt nieuwe, hybride transportlocomotieven van treinfabrikant Alstom in gebruik genomen. De hybride voertuigen zijn aanzienlijk stiller dan conventionele locomotieven, verbruiken minder energie en stoten vijftig procent minder CO2 uit. Bij Audi leidt dat jaarlijks tot 60 ton minder CO2-uitstoot. De ingebruikname van de locomotieven is volgens Audi een nieuwe stap op weg naar de CO2-neutrale fabrieken.

De nieuwe locomotieven kunnen ongeveer twee uur in de elektrische modus functioneren. Daarvan wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt als ze in fabrieksgebouwen rijden. Tijdens pauzes wordt de batterij opgeladen met CO2-neutrale elektriciteit. Tijdens de diensten wordt hij geladen door de dieselmotor van de locomotief.

Spoorlijn

Op het Audi fabrieksterrein in Ingolstadt ligt 18 kilometer spoor. Elke dag komen er voor Audi 15 goederentreinen aan op het station Ingolstadt Noord. Hun vracht bestaat uit onderdelen, motoren, transmissies en Audi’s uit andere fabrieken die klaar zijn voor aflevering. In Ingolstadt werken 17 machinisten. Elke locomotief voert elke dag ongeveer 75 rangeerbewegingen uit en wordt per jaar zo’n 3.800 uur ingezet.

De nieuwe hybride locomotieven sluiten volgens Audi aan bij het streven naar duurzame logistiek. In combinatie met de nieuwste ondersteltechniek zetten de plug-in hybrides nieuwe standaarden op het gebied van rangeermogelijkheden en railtransport.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

4 reacties op “Audi neemt hybride locomotieven in gebruik bij Duitse fabriek”

Ruud Brouwer|02.11.15|10:41

Leuke ontwikkeling!

Karel Ingrid Samson|02.11.15|11:31

Zijn deze ook voorzien van sjoemelsoftware?

Christie de Vrij|02.11.15|11:53

Wie is producent van de locs?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.