Goederentrein, Antwerpen

Afslag spoorlijn Zeeland naar Antwerpse haven gaat niet door

Er komt geen afslag bij de spoorlijn in Zeeland naar de Antwerpse haven. Dat meldt staatssecretaris Wilma Mansveld in beantwoording van Kamervragen gesteld door de SP. Voorstanders van de afslag pleiten hiervoor omdat goederentreinen van Vlissingen naar Antwerpen niet onnodig twee keer op en neer van Roosendaal naar Dordrecht hoeven te rijden om te rangeren in Kijfhoek.

Volgens de staatssecretaris rechtvaardigt ‘de beperkte hoeveelheden vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor’ tussen Vlissingen en Antwerpen, een nader onderzoek naar de aanleg van een nieuwe spoorverbinding Vlissingen – Antwerpen (de zogeheten VeZA-boog) niet.

Kop maken

Daarnaast is het sinds enige tijd mogelijk om op het spooremplacement in Roosendaal te ‘kop maken’, waardoor het onnodig twee keer op en neer rijden tussen Roosendaal en Kijfhoek niet meer nodig is. De milieuvergunning van het spooremplacement Roosendaal maakt die rangeerbeweging mogelijk. Voorheen moesten de goederentreinen vanuit Zeeland naar Antwerpen via Roosendaal en de Drechtsteden naar rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht rijden. Daarna reden via Roosendaal verder naar Antwerpen.

SP-Kamerleden Eric Smaling en Farshad Bashir hadden Kamervragen gesteld omdat zij zich zorgen maken over de toename van het aantal goederentreinen op de Brabantroute. Ze willen dat de capaciteit van de rampenbestrijding op en rond het spoor en de rangeerterreinen uitbreidt. Mansveld zegt echter dat er geen aanleiding om aanvullende voorzieningen op baanvakken of spooremplacementen te treffen.

Lees ook:

Mansveld: geen extra veiligheidsmaatregelen op Brabantroute

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.