DB Schenker Rail

DB Schenker krijgt ton boete voor onveilig vervoer gevaarlijke stoffen

DB Schenker Rail

DB Schenker Rail moet 95.000 euro boete betalen voor het overtreden van regels bij het vervoeren van gevaarlijke stoffen die zijn begaan in 2011 en 2013. Dat heeft de rechter in Rotterdam donderdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had een geldboete van 250.000 euro geëist. De rechter veroordeelde de spoorgoederenvervoerder op alle vijf ten laste gelegde feiten.

In de nacht van zondag 17 april 2011 kwam een uit Duitsland afkomstige trein aan op rangeeremplacement Kijfhoek in Zwijndrecht. Deze trein bestond uit twee met chloor beladen wagons en tien andere wagons waarin gevaarlijke stoffen hadden gezetten. Deze wagons waren ongereinigd. Ditzelfde gebeurde maandagochtend 18 april 2011 met een andere goederentrein. Deze goederentrein bestond onder meer uit twee wagons met chloor en twee wagons waarin gevaarlijke stoffen hadden gezeten die niet gereinigd waren.

Gevaarlijke stoffen

Chloor dient vervoerd te worden in treinen waarin geen andere wagons met gevaarlijke stoffen zijn opgenomen dan de wagons met chloor. De reden hiervoor is dat gevaarlijke, licht ontvlambare stoffen een extra risico opleveren voor brand. In het geval van brand kunnen wagons met chloor exploderen.

Met zowel de goederentrein die op zondag 17 april aan kwam als de goederentrein die op 18 april arriveerde werden op bepaalde momenten te hard gereden. Daarbij werden snelheden van 76 en 93 kilometer per uur behaald. Vanwege de risico’s mag een goederentrein met gevaarlijke stoffen niet harder rijden dan 60 kilometer per uur.

Vervoersdocumenten

Andere overtredingen die DB Schenker beging is het niet kunnen tonen van vervoersdocumenten op 16 oktober 2011 en op 19 oktober 2011 van goederentreinen met gevaarlijke stoffen die op respectievelijk rangeerterrein Kijfhoek en Waalhaven-Zuid stonden opgesteld.

Verder heeft de rechter de spoorgoederenvervoer schuldig bevonden aan het niet goed afsluiten van wagons van een goederentrein die op 5 maart 2013 op het rangeeremplacement Botlek stonden opgesteld. Doordat de afsluiters niet goed waren bevestigd kon hier benzine uit lekken.

Regelgeving

De rechter wijst erop dat DB Schenker is gespecialiseerd in transport via het spoor in Europa, waaronder het vervoeren van gevaarlijke stoffen over het spoor. Het vervoer van dergelijke stoffen is aan strenge regelgeving onderworpen ten behoeve van de openbare veiligheid.

“Dat een professioneel bedrijf van de aard en omvang als Schenker kennelijk bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat door haar onderneming de desbetreffende regelgeving niet stipt zou worden nageleefd is zeer laakbaar”, zo stelt de rechter. “Als straf voor deze feiten is een forse geldboete passend en geboden.”

Veiligheidscultuur

DB Schenker meldde eerder de Inspectie Leefomgeving in Transport zelf op de hoogte te hebben gesteld over de overtredingen. “Openheid die kenmerkend is voor een goede veiligheidscultuur wordt zo afgestraft”, zo stelde woordvoerder Jelle Rebbers van het spoorbedrijf.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “DB Schenker krijgt ton boete voor onveilig vervoer gevaarlijke stoffen”

Wim Broerse|17.04.15|10:52

Eis OM klap in het gezicht van DB Schenker Rail? Of is de omgang met gevaarlijke stoffen door DB Schenker Rail een klap in het gezicht van ons, burgers?
Zeker zo’n bedrijf als DBS Rail zou beter moeten weten. Door dit handelen wordt de veiligheid van mensen op het spel gezet.
Ga dan nu niet zitten janken als een klein kind, dat jullie eerlijk zijn geweest en het zelf gemeld hebben. Als je dit soort geintjes niet uithaalt, hoef je ook niks te melden, heb je ook niks te vrezen van het OM!

Wim Broerse|17.04.15|11:06

“Openheid die kenmerkend is voor een goede veiligheidscultuur wordt zo afgestraft”
Ja, en die afstraffing is terecht. Feiten zijn bewezen verklaard. En, DBS, ga nou niet lopen janken van: “We hebben het zelf gemeld”. Als je dit soort dingen niet flikt, hoef je ook niks te melden, krijg je ook geen boetes!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.