Trade Port Noord, Venlo

Nieuwe aanbesteding voor railterminal Venlo op de markt

De nieuwe aanbesteding voor de te ontwikkelen railterminal in Greenport Venlo is gepubliceerd. De aanbesteding is een vervolg op een marktconsultatie. Trade Port Noord heeft de oorspronkelijk gehanteerde gunningscriteria aangepast aan de hand van nieuwe inzichten uit de markt. Daarbij is onder meer de aankomst- en het vertrekspoor van de railterminal aangepast. De beschikbare oppervlakte en het type goederenoverslag waarvoor de railterminal geschikt moet zijn, blijven ongewijzigd.

De terminal is belangrijk voor het vervoer van containers van en naar de havens van Rotterdam en Antwerpen. De containers komen per spoor aan in Venlo en moeten op een goede en snelle manier worden geladen en gelost. In totaal gaat de terminal tientallen miljoenen euro’s kosten.

Uitbreiding capaciteit

Trade Port Noord Venlo zoekt een marktpartij of consortium die de ontwikkeling en exploitatie van de railterminal voor tenminste dertig jaar voor haar rekening neemt. Trade Port Noord is een samenwerking tussen de gemeente Venlo en Development Company Greenport Venlo (DCGV). De railterminal bestaat grotendeels uit sporen met laad- en losmogelijkheden in de open lucht. Voor de ontwikkeling ervan is een terrein van ongeveer 15 hectare gereserveerd. Daarnaast is er nog bijna 13 hectare beschikbaar voor de logistieke activiteiten.

Groeicijfers van Greenport Venlo, de Rotterdamse haven en de haven van Antwerpen voorspellen dat vanaf 2015 dat de capaciteit van de bestaande railterminals in Venlo ontoereikend zal zijn. Trade Port Noord Venlo wil daarom de capaciteit in Venlo uitbreiden. In dit project nemen het Rijk, Provincie Limburg en de gemeente Venlo de financiering van de aankomst- en vertreksporen en daarmee de aansluiting op het hoofdspoor voor hun rekening.

Aanbesteding

Het aanbestedingstraject wordt naar verwachting in het voorjaar van 2015 afgerond. Hierna kan, rekening houdend met de nog te volgen ruimtelijke procedures, met de voorbereidingen voor de bouw en aanleg aan de zuidzijde van de spoorlijn Eindhoven-Venlo worden begonnen.

Lees ook:

Aanbesteding voor railterminal Trade Port Noord gestart

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.