Goederentrein, spoorlijn, Betuweroute, foto: @Jan van der Vaart

Groen licht voor goederentrein in Actieplan Zeehavens

Het rijk, de vijf Nederlandse zeehavens, het havenbedrijfsleven en het Topteam Logistiek hebben een gezamenlijk actieplan ondertekend dat ervoor moet zorgen dat de Nederlandse haveninfrastructuur ‘de beste van de wereld blijft’. Directeur Ad Toet van KNV Spoorgoederenvervoer: “Met dit plan zet de Nederlandse overheid nadrukkelijk het sein op groen voor de goederentrein. Het is een erkenning voor de belangrijke rol die spoor vervult in een duurzame ontwikkeling van de Nederlandse zeehavens. De leden van KNV zijn er klaar voor om op hun beurt, door de introductie van nieuwe concepten en een intensievere samenwerking in de keten, de trein in beweging te zetten”.

KNV Spoorgoederenvervoer pleit al langer voor een samenhangende visie op de ontwikkeling van de Nederlandse zeehavens in relatie tot de spoorverbindingen naar het Europese achterland. Toet: “Samen met het Aanvalsplan Spoorgoederenvervoer vormt het Actieplan Zeehavens een duidelijke visie op hoe partijen door samen te werken de voor de Nederlandse economie vitale positie van de transport- en logistieke sector kunnen beschermen, én verder uitbouwen.”

Concurrentiepositie

Met het Actieplan Zeehavens versterken de rijksoverheid, de havenbeheerders, het havenbedrijfsleven en het Topteam Logistiek / Strategisch Platform Logistiek de concurrentiepositie van de Nederlandse zeehavens. Zij willen dat de toegevoegde waarde van de zeehavens toeneemt en het marktaandeel van de Nederlandse havens in de Hamburg-Le Havre range groeit.

Een van de acties die in het plan wordt genoemd is dat de verschillende partijen zich inzetten om de hinder als gevolg van de aanleg van het derde in Duitsland zo gering mogelijk te houden. Ook de havenbeheerders, het havenbedrijfsleven en spoorvervoerders spelen hierin een rol. Keyrail gaat vanaf 2015 de rol van ketenregisseur op het spoornetwerk invullen. Een plan van aanpak moet ervoor zorgen dat “de ketenregie op een hoger niveau” wordt getild.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Groen licht voor goederentrein in Actieplan Zeehavens”

Willem Musch|01.07.14|14:20

Dan zou ik er ook maar eens voor gaan zorgen dat er meer sporen komen tussen de Maasvlakte en de Kijfhoek en daarbij ook meer opstelcapaciteit tussen deze twee emplacementen. Met (forse) uitbreiding van het treinverkeer en geen uitbreiding aan de infra, schieten we echt niet veel op.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.