René Smit, voorzitter Raad van Commissarissen, Havenbedrijf Amsterdam

René Smit nieuwe topman Havenbedrijf Amsterdam

Oud-havenwethouder René Smit is de nieuwe topman van de haven in Amsterdam. Hij werd zaterdag benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen van Havenbedrijf Amsterdam. René Smit volgt de heer Klaas Westdijk op, die eerder in 2013 wegens persoonlijke omstandigheden is teruggetreden. De heer Smit nam sinds het terugtreden van Klaas Westdijk het voorzitterschap al waar. Havenbedrijf Amsterdam heeft zich samen met Keyrail ten doel gesteld om meer goederen per spoor te transporteren.

Smit is in december 2013 afgetreden als voorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie economie werd hij actief in de gemeentepolitiek. Smit werd in 1990 benoemd tot wethouder bij de gemeente Rotterdam, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor Haven en Financiën. De heer Smit bekleedt een aantal toezichthoudende functies als lid van de Raad van Commissarissen bij de Kloosterboer Groep, lid van de stichting ‘Instandhouding Nieuwspoort’ en voorzitter Raad van Toezicht bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Trainlanes

De Amsterdamse haven heeft zich ten doel gesteld om het vervoer procent van vier procent naar zes procent toe te laten nemen in 2020 (ten opzichte van 2006). Het Havenbedrijf wil onder meer via het project Trainlanes meer gebundeld goederenvervoer over het spoor mogelijk maken. De haven heeft samen met partners uit de havenregio twee Trainlanes ontwikkeld. De één vervoert cacao vanuit de Amsterdamse haven naar Berlijn. De ander vervoert lading vanuit de Amsterdamse regio naar Milaan en andersom.

Sinds juni vorig jaar is een ‘groene’ shuttle naar Berlijn operationeel en een succes. Het traject heeft twee jaar geduurd. Binnenkort start de pilot voor het traject Amsterdam-Milaan. Dit betreft een combinatietrein van goederen en passagiers. Binnen 16 uur bereikt de vracht de hoofdstad van het Noord-Italiaanse Lombardije. Het nieuwe traject bespaart circa 8 uur in laad-, los- en transporttijd. De shuttle is hierdoor efficiënt, kostenbesparend en duurzaam.

Amsterdamse haven

De Amsterdamse haven is de vierde haven van West-Europa en groot in de overslag en verwerking van energieproducten. Het Noordzeekanaalgebied sloeg in 2013 ruim 95 miljoen ton goederen over waarvan circa 78 miljoen ton in de haven van Amsterdam. In de havenregio werken in totaal 59.000 mensen bij bedrijven in de haven of haven gerelateerde bedrijven. Daarvan werken zo’n 26.000 mensen in Amsterdam.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “René Smit nieuwe topman Havenbedrijf Amsterdam”

Jacqueline xxx|03.07.14|20:44

Mag hij er nu bij het havenbedrijf een zooitje van maken?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.