Betuweroute

Deelstaat belooft versnelling Duits tracé Betuweroute

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is bereid om 430 miljoen euro voor te financieren om de uitbreiding van de Betuweroute in Duitsland te versnellen. Dat liet de minister van verkeer Michel Groschek van de Duitse deelstaat weten tijdens een bijeenkomst van de Nederlands-Duitse Handelskamer in Düsseldorf voor Nederlandse ondernemers.

Uitbreiding van de spoorverbindingen met Nederland is volgens de minister een speerpunt in zijn toekomstig beleid. Hij beloofde er alles aan te doen om de uitbreiding van de Betuweroute aan de Duitse kant zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Op die manier worden de havens van Rotterdam en Duisburg met elkaar verbonden. “Het is onbestaanbaar dat wij nog altijd in de planningsfase zitten, terwijl het traject aan de Nederlandse kant bijkans al de eerste roestsporen vertoont”, aldus Groschek.

Terwijl het Nederlandse deel van de Betuweroute al jaren in gebruik is, zijn de Bondsregering, Noordrijn-Westfalen en Deutsche Bahn het nog altijd niet eens over de financiering van het derde spoor aan de Duitse kant. Omdat het allemaal zo traag gaat, is de Duitse deelstaat bereid om 430 miljoen euro voor te financieren. Groschek hoopt op snelle instemming vanuit de regering in Berlijn.

IJzeren Rijn

Ook als het gaat om het reactiveren van de IJzeren Rijn, de goederenspoorverbinding tussen het Roergebied en de haven van Antwerpen, is de Bondsregering wat Groschek aan zet. “Het moet iedereen duidelijk zijn dat het bestaande tracé niet opnieuw in gebruik genomen kan worden.” Volgens hem zijn Noordrijn-Westfalen en Nederland nader tot elkaar gekomen als het gaat om een alternatieve route langs de A52.

Groschek was vorige week op werkbezoek in Nederland, samen met Hannelore Kraft, de premier van de Duitse deelstaat. Daar hadden ze onder meer ontmoetingen met premier Mark Rutte, minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Wilma Mansfeld van Infrastructuur en Milieu.

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.