VSM stoomlocomotief en wagons

Crowdfunding voor restauratie uitgebrande wagons Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Een stoomlocomotief trekt de historische wagons voort door het Gelderse landschap. Rob Dammers / Creative Commons

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is op zoek naar fondsen om twee uitgebrande, historische goederenwagons te restaureren. De wagons uit 1949 en 1950 werden op 27 november jl. door onverlaten in brand gestoken. Voor de restauratie van deze wagons is 50.000 euro nodig. Inmiddels hebben veel liefhebbers van stoomtreinen al een duit in het zakje gedaan.

De wagons luisteren naar de illustere namen ‘De Hongaar’ en de ‘Vierdeurswagen’. Volgens Michel van Wollenberg, commercieel directeur van de VSM, zijn de wagons in oude glorie te herstellen. Dat melden lokale media. Een eerste schatting van de kosten komt neer op 50.000 euro, waarvoor onder meer dakbekleding à raison van 10.000 euro, een nieuwe zijdeur (1500), verf (100), planken (50), bouten en moeren (15) kunnen worden aangeschaft. Via de website van VSM kunnen liefhebbers een bijdrage doen aan de kosten voor de restauratie.

De VSM rijdt met stoomlocomotiefs, historische rijtuigen en wagons op het traject Apeldoorn – Dieren en doet onderweg de dorpen Beekbergen, Loenen en Eerbeek aan. De lijn van Apeldoorn naar Dieren is aangelegd in 1887 en is ongeveer 22 kilometer lang. In Beekbergen kunnen reizigers het spoorwegmuseum bezoeken, gevestigd in een prachtig oud stationsgebouw, compleet met authentiek stationskantoor en werkplaats.

Lees ook:

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is journalist en chef redactie van SpoorPro.nl

Reageer ook

U bent ingelogd als ""

Indien dit onjuist is, kunt u uitloggen.

Nog maximaal tekens

Crowdfunding voor restauratie uitgebrande wagons Veluwsche Stoomtrein Maatschappij | SpoorPro.nl
VSM stoomlocomotief en wagons

Crowdfunding voor restauratie uitgebrande wagons Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Een stoomlocomotief trekt de historische wagons voort door het Gelderse landschap. Rob Dammers / Creative Commons

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is op zoek naar fondsen om twee uitgebrande, historische goederenwagons te restaureren. De wagons uit 1949 en 1950 werden op 27 november jl. door onverlaten in brand gestoken. Voor de restauratie van deze wagons is 50.000 euro nodig. Inmiddels hebben veel liefhebbers van stoomtreinen al een duit in het zakje gedaan.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is journalist en chef redactie van SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.