Arriva Nachttrein

Arriva komt met nachttreinen tussen Maastricht-Schiphol en Groningen-Schiphol

Een trein van Arriva rijdt in het donker. Rob Dammers / Wikimedia Commons

Vanaf vrijdag 16 december gaat Arriva met een nachttrein rijden tussen Maastricht en Schiphol. Enkele weken later in januari volgt er ook een nachttrein van Groningen naar Schiphol. De nachttreinen zullen elke vrijdag op zaterdag één keer op en neer rijden.

Met de komst van de éénwekelijkse nachttreinen wil Arriva het noorden en het zuiden van Nederland verbinden met enkele steden in het land. Vanwege de voortdurende herstelwerkzaamheden tussen Lelystad en Zwolle rijdt de trein vanuit Groningen vanaf januari. Een nieuwe (nacht)verbinding tussen de regio’s was al langer de wens van Arriva, de noordelijke en zuidelijke provincies en Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe, om de regio’s met de grote steden te verbinden.

Arriva kan de nachttrein laten rijden, omdat Europese wetgeving sinds 2021 nieuwe verbindingen zonder overheidsconcessie toestaat. Voorwaarde is wel dat ze geen negatieve impact mogen hebben op de bestaande concessie. Dat is nauwelijks het geval, concludeerde de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Arriva deed vervolgens een aanvraag bij de ACM, welke nu is goedgekeurd.

De vervoerder verwacht binnen een aantal jaar meer treinverbindingen aan te kunnen bieden in open access. Het principe is al een groot succes gebleken in andere Europese landen. Zo gingen in onder andere Spanje, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de prijzen omlaag en kwaliteit en aanbod omhoog, sinds de komst van meer aanbieders.

Dienstregeling

De nachttrein van Maastricht naar Schiphol zal stoppen op de treinstations Sittard, Roermond, Weert, Eindhoven, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam Bijlmer Arena, Amsterdam Zuid, Schiphol Airport en vice versa. De nachttrein van Groningen naar Schiphol stopt op de stations Groningen, Assen, Zwolle, Lelystad, Almere, Amsterdam Zuid en Schiphol Airport. De volledige dienstregeling van de nachttreinen is hier te bekijken.

Een ticket voor de nachttrein kost 10 euro en is te koop via glimble, de reisapp van Arriva. De reiziger ontvangt dan een QR-code waarmee de poortjes worden geopend. Het ticket heeft een vaste prijs, ongeacht vanaf welk station een reiziger meereist. Reizigers kunnen niet met de OV-chipkaart reizen omdat deze nachttrein onder een ander tarief valt.

Een versie van dit verhaal las je ook op OVPro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Sander van Vliet en Kenneth Steffers

1 reactie op “Arriva komt met nachttreinen tussen Maastricht-Schiphol en Groningen-Schiphol”

kees boer|31.10.22|22:39

zou dit echt een succes worden? Ik denk ook aan Lovers destijds dat dit een flop werd

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.