Jan Scheepers Ricardo Rail

Video: ‘Autonoom vervoer is een aanvulling op de trein’

Op spoorbeurs InnoTrans waren vorige maand veel innovaties te vinden, waaronder autonome vervoersmiddelen. Dit nieuwe type vervoersmiddel hoeft geen concurrentie te zijn voor de trein, zegt Jan Scheepers van Ricardo Rail: “Autonoom vervoer is juist een aanvulling.”

Nederland kan veel leren van het buitenland op het gebied van autonoom vervoer, zegt sales en business development-manager Scheepers. “Je ziet dat men in het buitenland meer ‘doorpakt’. In Nederland zijn we meer in een startup fase. De financiering vanuit de overheid naar dat soort startups, om ze volwassen te maken, daar zouden we nog veel aan kunnen doen.”

Ondanks dat autonoom vervoer een concurrent kan lijken van spoorvervoer, is dat niet zo, vindt Scheepers. “Als je een soort van oproepservice start met een autonome shuttle, zou je mensen kunnen ophalen op centrale punten en naar lokale stations kunnen brengen. Het is juist een aanvulling op treinvervoer.”

Goede data

“Er is veel interesse in goede data over de conditie van het spoor,” observeert businessmanager consultancy Spoorbeveiliging en Infra Robert Oosterhof van Ricardo Rail. “We zijn met Ricardo veel bezig met het monitoren van de infra, zodat je informatie kunt verzamelen waardoor bijvoorbeeld spooraannemers op een preventieve manier onderhoud kunnen plegen. Daar kunnen ze veel geld mee besparen.”

Deze ontwikkelingen zijn volgens Oosterhof belangrijk voor de toekomst. “Het Nederlandse spoornetwerk is dicht bereden en in de komende jaren komen er alleen nog maar meer treinen bij. Het is heel belangrijk om dit soort innovaties juist vroegtijdig te kunnen signaleren en te anticiperen waar het spoor onderhoud nodig zal hebben.”

Constructief

Ricardo Rail kijkt terug op een geslaagde InnoTrans. “Het is altijd de ontmoetingsplek voor de internationale railwereld. Wij hebben vele, constructieve bijeenkomsten gehad en goede gesprekken gevoerd met mogelijkheden voor opvolging.”

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.