ProRail logo op bouwkeet

ProRail heeft vertrouwen in verder verloop CAO-onderhandelingen

Er kan constructief verder worden onderhandeld tussen ProRail en de vakbonden.2010, AlexNL / Creative Commons

Spoorwegbeheerder ProRail en de vakbonden begonnen maandag aan onderhandelingen over een nieuwe CAO. De huidige loopt eind dit jaar af. De vakbonden zetten daarbij in op een ‘smalle CAO’ voor een jaar, waarin met name financiële afspraken worden gemaakt. ProRail verraste de bonden door maandag direct met een loonbod te komen. Een heel mager loonbod, zo vinden de bonden.

“Wij hebben kennisgenomen van het artikel op Spoorpro en de weergave van de eerste reacties van de bonden”, zegt ProRail-woordvoerder Aldert Baas, die stelt daar graag op te willen reageren. “We zijn in gesprek met de bonden voor nieuwe loonafspraken”, zo begint hij de officiële reactie van ProRail. “De gesprekken zijn net begonnen. We willen dat gesprek graag aan tafel met hen voeren, zodat daar op een goede manier naar een akkoord toegewerkt kan worden. Dat is onze inzet.”

ProRail zegt tot goede loonafspraken te willen komen. “Daarbij houden we er rekening mee dat door veel ProRailers de stijging van de kosten van levensonderhoud als fors wordt ervaren, met name door collega’s in lagere salarisschalen. Ook kijken we naar de cao-afspraken die andere partijen maken, waarbij wij dat afwegen tegen onze situatie en de loonafspraken die in het verleden zijn gemaakt. Tegelijkertijd moeten wij als publieke organisatie ons bod financieel kunnen verantwoorden. ProRail wordt per slot van rekening grotendeels gefinancierd met belastinggeld.”

Op 21 en 22 november gaan partijen weer om de tafel na een eerste onderhandelingsdag die wat tegenviel voor de bonden. Niet voor ProRail, zo blijkt uit de officiële reactie: “Wij kijken terug op een goede eerste onderhandelingsdag en willen daar graag mee verder – we zijn echt nog niet klaar, dat vinden wij ook. Wij verwachten wat dit betreft nog veel van het vervolgtraject, waar we alle vertrouwen in hebben.”

Wordt vervolgd dus, op 21 november.

Lees ook:

U las zojuist één van de premium artikelen gratis.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ProRail heeft vertrouwen in verder verloop CAO-onderhandelingen | SpoorPro.nl