Treinstaking België

Staking in België heeft ook invloed op Nederlands treinverkeer

Het station van Leuven tijdens de landelijke (trein)staking in België. Hatim Kaghat / ANP

Nederlandse treinreizigers die naar België reizen hebben woensdag last van de landelijke staking bij de zuiderburen. Volgens NS rijden de treinen tussen Antwerpen en Roosendaal bijvoorbeeld maar zeer beperkt. De acties in België staan niet op zichzelf. In heel Europa vinden deze periode veel stakingen plaats.

NS adviseert mensen om zo mogelijk te reizen met de IC Brussel – Amsterdam via Breda. Maar ook meerdere van die intercity’s zijn uit het schema geschrapt. Tussen Maastricht en Luik rijden ook geen of maar heel weinig treinen. De Thalys en Eurostar gaan wel volgens dienstregeling, geeft de NS op zijn website aan.

Andere internationale verbindingen, zoals ICE-treinen van Duitse spoorwegen en de nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegen, ondervinden hinder van de Belgische staking. De Nightjet die dinsdagavond vertrok in Wenen, reed niet verder dan Keulen, waarna reizigers met de ICE hun weg naar Brussel moesten voortzetten. Hetzelfde geldt voor de terugkerende trein op woensdagavond: die vertrekt vanuit Keulen naar Wenen, waardoor reizigers uit Brussel eerst de ICE moeten nemen.

Eerdere staking

Het is niet de eerste keer dit jaar dat het treinverkeer ernstig ontregeld is in België. Op woensdag 5 oktober werd er ook al gestaakt. Veel treinen vielen toen uit, wat net als nu gevolgen had voor de internationale treinen naar België. De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS meldde dat verschillende Thalys-treinen uitvielen en dat ook andere grensoverschrijdende verbindingen niet gingen.

Een uitgebreide reportage over de stakingen vind je op OVPro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is verslaggever, journalist en redacteur voor OVPro.nl en deelt regelmatig interessant nieuws met SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.