Havenspoorlijn Rotterdam

Aangepaste veiligheidheidswaarschuwing voor elektrocutiegevaar Havenspoorlijn

ProRail heeft eerder dit jaar gemeld dat door koper- of metaaldiefstal er risico op elektrisering ontstaat bij werkzaamheden rondom het A15-tracé en de Havenspoorlijn van de Betuweroute. Stichting RailAlert heeft donderdag een nieuwe versie van de Safety Alert gepubliceerd waarin het risico en adviezen voor voorzorgsmaatregelen zijn beschreven.

Spoorbeheerder ProRail meldde afgelopen zomer in een Safety Alert dat door koperdiefstal risico bestaat op elektrifisering bij werkzaamheden. Dit risico strekt zich uit over de gehele lijn van de Maasvlakte tot aan de Duitse grens bij Zevenaar.

De Safety Alert is van toepassing op het RLA-systeem (RetourLeiding en Aarding) van baanvakken met 25 kV TEV (Tractie-EnergieVoorziening) van de Betuweroute (Havenspoorlijn en A15-tracé, inclusief het gedeelte Zevenaar – Duitse grens).

Koperdiefstal

In 25 kV-TEV-gebieden (verspreid over het gehele tracé) vindt volgens RailAlert op grote schaal diefstal van koperkabels, kabels in of aan meet- en inspectieputten, kabelschoenen enzovoorts. Deze kabels en bijbehorende bevestigingsmaterialen maken deel uit van het RLA-systeem.

Het RLA-systeem heeft als functie het geleiden van tractieretourstroom en aarden van objecten zoals (relais)kasten, portalen en afschermingen van kunstwerken. Het RLA-systeem bestaat uit verschillende geleiders, waaronder de lineaire aardkabel, de equipotiaalleiding (‘equi’) en de spoorstaven. Doordat het een redundant systeem is, heeft het ontbreken van één verbinding geen negatieve gevolgen heeft voor de elektrische veiligheid.

Als er meerdere verbindingen of knooppunten van het RLA-systeem ontbreken dan kan het retourpad voor de tractieretourstroom onderbroken zijn en kunnen objecten mogelijk niet meer correct geaard zijn. Hierdoor kan elektriserings- en elektrocutiegevaar ontstaan, met name bij werkzaamheden aan de railinfra.

Lees hier de nieuwe versie van de Safety Alert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.