Verkeersleidingspost, Utrecht

Ook vrijdagnacht geen treinen van en naar Amersfoort vanwege personeelstekort

Verkeersleidingspost, Utrecht

Vanwege personeelstekort op de verkeersleidingspost van ProRail hebben vrijdagnacht tot zaterdagochtend 07.00 uur bijna geen treinen van en naar Amersfoort bijna geen treinen gereden. Dat meldt spoorvervoerder NS.

Alleen op het traject Hilversum-Amersfoort konden treinen rijden. Op de overige trajecten werden bussen ingezet. De NS adviseerde reizigers om eerder op pad te gaan en zo veel mogelijk om te reizen.

Onvoldoende personeel

ProRail meldde donderdag diverse maatregelen te nemen om het personeelstekort aan te pakken. Zo ontvangen treinverkeersleiders en decentrale verkeersleiders vanaf 1 december tijdelijk een compensatietoeslag als blijk van waardering. Ook wordt het samenvoegen verkeersleidingsposten, waar veel weerstand tegen is onder het spoorpersoneel, tot 2025 opgeschort.

ProRail heeft in de afgelopen tijd geregeld treindiensten moeten schrappen, omdat er onvoldoende personeel voor de verkeersleidingsposten was. De spoorbeheerder heeft zestig mensen nodig om de roosters te kunnen vullen. In totaal wil ProRail 750 mensen in de verkeersleiding hebben, maar dat aantal wordt nu lang niet gehaald. Door maatregelen zitten er nu wel meer mensen in de opleiding, maar die kunnen pas vanaf de zomer van 2022 ingezet worden. ProRail denkt dat de bezettingsproblemen tot medio 2023 zullen voortduren.

Bron: MvG/ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.