Staking DB-Berlin-Hbf

Staking Duitse machinisten beëindigd

foto: DB Dominic-Dupont

De staking van de leden van de vakbond GDL bij Deutsche Bahn is vannacht na vijf dagen beëindigd. Het was de langste stakingsronde tot nu toe in het huidige CAO-conflict. Van een oplossing is echter nog geen sprake en GDL dreigt al met nieuwe acties. 

Het zwaartepunt van de staking lag volgens DB Cargo in het Oosten en Zuidwesten van Duitsland. Het bedrijf zegt een achterstand van 231 goederentreinen te hebben opgelopen. Er wordt nu aan gewerkt om de opgelopen achterstanden in te halen. Desondanks zullen de gevolgen van de staking nog langere tijd merkbaar zijn.

Reizigerstreinen

Het treinverkeer voor reizigers kwam volgens Deutsche Bahn vanochtend grotendeels normaal op gang. Zowel de 860 langeafstandstreinen als de 21.000 regionale en S-Bahn-treinen rijden dinsdag weer. In individuele gevallen kunnen er nog onregelmatigheden zijn.

De GDL eist in totaal 3,2 procent meer loon met een looptijd van 28 maanden en een coronapremie van 600 euro. DB bood onlangs een termijn van 36 maanden aan en ging akkoord met de coronapremie. Maar GDL-baas Claus Weselsky liet aan ZDF Morgenmagazin weten dat hij geen basis ziet voor nieuwe onderhandelingen in het loonconflict met Deutsche Bahn. De vakbond zegt open te staan voor verdere besprekingen als er een onderhandelbaar bod komt van Deutsche Bahn.

Naast het treinpersoneel riep de GDL-leiding ook medewerkers bij infrabeheerder DB Netz, de onderhoudswerkplaatsen en de stations op om aan te sluiten bij de staking. Hier werden bij de derde stakingsgolf echter geen noemenswaardige werkonderbrekingen gemeld, zegt DB.

7.645 machinisten

Sinds de staking op 1 september om 02.00 uur begon, legden 7.645 machinisten op een totaal van ongeveer 19.700 DB-machinisten het werk neer. Van de meer dan 48.000 DB Netz-medewerkers zijn sinds het begin van de staking in totaal 64 werknemers in staking. In het door de staking getroffen onderhoudsgebied staakten 42 van de ruim 24.700 medewerkers. Op de stations waren 25 van de ongeveer 7.200 medewerkers in staking.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.