
‘ProRail heeft in 2023 bezetting op verkeersleidingsposten weer op orde’
ProRail verwacht in 2023 de bezetting op de verkeersleidingsposten weer op orde te hebben. Dat heeft de spoorbeheerder aan staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur laten weten.
Van Weyenberg stuurde vrijdag de Tweede Kamer een update in een brief waarin alle kort en lange termijn-maatregelen staan opgesomd. De bewindsman meldt dat het niet uit te sluiten is dat ook in de komende periode vaker voor zal komen dat reizigers, vervoerders en verladers hinder zullen hebben van het personeelstekort op verkeersleidingsposten.
Een tekort aan treindienstleiders heeft er in de afgelopen tijd meerdere malen toe geleid dat het treinverkeer op sommige trajecten tijdelijk moest worden stilgelegd.
Korte en lange termijn-maatregelen
De staatssecretaris meldt dat op korte termijn er zo veel mogelijk personeel van andere verkeersleidingsposten wordt ingezet om het tekort op te vangen. Tegelijkertijd wijst hij erop dat dit niet altijd mogelijk is, omdat een treinverkeersleider specialistische kennis moet hebben van het spoortraject dat onder een post valt.
ProRail leidt op dit moment extra personeel op om bij te springen op posten waar het tekort het meest nijpend is. Verder wijst de bewindsman erop dat er gebruik wordt gemaakt van werkplekken op afstand. Als voorbeeld noemt hij dat bijvoorbeeld treindienstleiders ‘uit Zwolle op afstand kunnen bijspringen in Utrecht’. Verder zet ProRail ook recent gepensioneerde en andere voormalig treinverkeersleiders tijdelijk in.
Werving en selectie
Verder wijst hij erop dat ProRail het werving- en selectiebudget in 2020 en 2021 fors verhoogd, zoals ProRail eerder al bekendmaakte. Vakbondsbestuurder Michiel Boer van FNV Spoor gaf eerder in een interview met SpoorPro aan dat naast investeren in de werving van nieuwe treindienstleiders ProRail meer aandacht zou moeten besteden aan de reden waarom de huidige treindienstleiders vertrekken. Het personeelstekort op de verkeersleidingsposten speelt volgens hem jaren en wordt volgens hem veroorzaakt doordat vervangers voor mensen die met pensioen gingen pas werden gerekruteerd als de persoon ook daadwerkelijk weg was, waardoor er nog meer werk was voor minder mensen.
De staatssecretaris meldt dat ProRail verwacht dat in 2023 de bezetting weer op orde is. “ProRail zal in de tussentijd niet stilzitten en blijven zoeken naar oplossingen. Ook vind ik het van belang dat ProRail streeft om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen aan reizigers, vervoerders en andere betrokken partijen wanneer zij onverhoopt opnieuw moet besluiten om een treindienst stil te leggen.”
Van Weyenberg: “ProRail vraagt op dit moment veel flexibiliteit van de medewerkers op de verkeersleidingsposten. Ik wil mijn waardering uitspreken voor de inzet van de betrokken mensen. Zij werken hard om de treindienst zo goed mogelijk te laten functioneren.”
Lees ook:
- ‘ProRail zou meer exitgesprekken moeten voeren met vertrekkende treindienstleiders’
- ‘Werk op de verkeersleidingsposten is zo specifiek, dat kunnen weinig anderen’
- Drie bureaus in selectie voor studie naar werkbeleving verkeersleidingsposten
- Geen treinen tussen Driebergen-Zeist en Veenendaal door personeelstekort
- Roel Salden vertrekt als directeur Verkeersleiding ProRail
- Resultaat cao-overleg: onderzoek naar werkdruk op verkeersleidingsposten
U las zojuist één van de premium artikelen gratis.
Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en
krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.
Bent u al abonnee?
Complete directie, managementtop, complete HR, raad van commisarissen en beleidsmatig verantwoorde ambtenaren OP STAANDE VOET ontslaan. Oneervol. Dit soort schandelijke wanprestaties moeten keihard en genadeloos afgestraft worden.