Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat

Van Nieuwenhuizen wuift felle kritiek weg, ‘geen belangenverstrengeling’

Er is niets mis met de overstap naar haar nieuwe baan als voorzitter van lobbygroep Energie Nederland. Dat vindt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Ze reageert daarmee op de felle kritiek die haar overstap naar de brancheorganisatie voor energiebedrijven opriep.

Er is veel verontwaardiging op onder meer social media en in de Tweede Kamer dat ze al aan een nieuwe baan begint, terwijl er nog geen nieuw kabinet is. Ook de keuze voor Energie Nederland als nieuwe werkgever roept irritatie op. Die heeft namelijk raakvlakken met het eerdere werkterrein van de infrastructuurminister. PvdA-Kamerleden Habtamu de Hoop en Khadija Arib hebben Kamervragen gesteld.

Regels

Maar Van Nieuwenhuizen zegt zich keurig aan de regels te houden die gelden voor ex-politici die naar de lobby overstappen. Ze heeft zich als minister naar eigen zeggen ook niet ‘beleidsinhoudelijk bemoeid’ met thema’s rondom energie. In Nederland gelden alleen regels dat voormalig bewindspersonen geen lobbywerkzaamheden mogen doen bij hun voormalige departement.

Terwijl de sollicitatiegesprekken met Energie Nederland liepen, heeft ze bovendien afspraken gemaakt met haar ministerie over de werkverdeling. Staatssecretaris Steven Van Weyenberg (Infrastructuur) of minister Stef Blok (Economische Zaken) zouden gesprekken waarnemen die over energie gaan, om zo belangenverstrengeling te voorkomen. Maar bij begrotingsgesprekken waar energie ter sprake kwam, is ze niet weggelopen.

Had nee kunnen zeggen

Van Nieuwenhuizen had ‘graag de rit willen afmaken’ als minister, en erkent dat ze ook ‘nee’ had kunnen zeggen tegen haar nieuwe baan. Wel vindt ze haar nieuwe baan ‘een heel mooie uitdaging’, ook omdat de energietransitie ‘superbelangrijk’ wordt. Ook voor haar werk-privébalans is haar nieuwe werk beter, zegt ze. ‘Ik had kunnen wachten, maar ik vond dit toch dermate positief voor mij, mijn persoonlijke omstandigheden.’ Of ze er ook financieel op vooruit gaat, wordt niet duidelijk.

Vorige maand stapte staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur, al vroegtijdig op, waardoor er sprake is van een complete leegloop aan de top van het ministerie. Sinds het kabinet demissionair is, zijn er veel verschuivingen van bewindspersonen geweest. Inmiddels zijn al drie staatssecretarissen aangetreden terwijl zij ook nog Tweede Kamerlid zijn. Partijen in de Kamer, waaronder de SP, vinden dat het kabinet hiermee voorbijgaat aan de Grondwet, die stelt dat bewindslieden geen Kamerlid kunnen zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: John Versleijen

John Versleijen is redacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.