Stootjuk ETS Spoor

Kantonrechter stelt FNV Spoor in het gelijk in zaak tegen NS

De Kantonrechter heeft eerder deze maand vakbond FNV Spoor in het gelijk gesteld in hun zaak tegen NS en geoordeeld dat twee machinisten recht hebben op hun volledige competentievergoeding voor de functie Machinist INT.

“Het gaat hier om een organisatieverandering die al heeft plaatsgevonden in 2018. Die hield in het kort in dat treinpersoneel (dat op bepaalde treinen reed) kon kiezen voor welk bedrijfsonderdeel zij wilden werken (Internationaal of Binnenland)”, zegt NS in een reactie.

Toeslagen

“Er is een verschil in arbeidsvoorwaarden – bijvoorbeeld met betrekking tot bepaalde toeslagen – tussen Internationaal of Binnenland. NS en vakbonden hebben toentertijd afspraken gemaakt over de personele gevolgen – wat het bijvoorbeeld voor die toeslagen zou betekenen – van deze organisatieverandering. Deze zaak gaat nu over de toepassing van deze afspraken. Daar is een verschil van inzicht ontstaan. We doen verder geen uitspraken over individuele zaken, dat speelt vanzelfsprekend tussen werkgever en werknemer. Het is goed dat er nu duidelijkheid is voor beide partijen, na een lange tijd van wachten. NS bestudeert nu het vonnis.”

Aantrekkelijk maken

De competentievergoeding, ook wel de structurele looncomponent genoemd, werd in 2008 ingevoerd om, zoals NS en de vakbonden het noemen, “de functie van Machinist INT aantrekkelijk te maken en als erkenning voor de bijzondere aspecten van het werk bij NS INT.”

De Kantonrechter gelaste de “betaling van de volledige competentievergoeding vanaf 1 december 2018 tot aan het moment waarop er een rechtsgeldig einde zal komen aan de arbeidsovereenkomst tussen partijen”.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.