NS, trein, verkeersleidingspost, Utrecht

ProRail: veel hinder voor reizigers en vervoerders door acties FNV

NS, trein, verkeersleidingspost, Utrecht

Leden van FNV Spoor voeren van woensdag tot en met zaterdag actie, omdat er nog geen akkoord is bereikt met ProRail over een nieuwe cao. De spoorvakbond kondigt voor zaterdag zelfs een 24-uurs staking aan. ProRail verwacht dat treinreizigers en spoorvervoerders veel overlast zullen ondervinden van het protest van de vakbondsleden.

ProRail heeft na maandenlang overleg op 1 maart een eindbod gedaan richting CNV Vakmensen, VHS Railprofessionals en FNV Spoor. CNV Vakmensen en VHS RailProfessionals hebben daarmee ingestemd en voeren op dit moment met ProRail nog gesprekken over de ‘Eerder stoppen met werken-regeling’. De achterban van FNV verwierp het bod echter, waarna de bond ProRail een ultimatum stelde.

Acties

FNV Spoor meldt dat er wordt geprotesteerd op verschillende verkeersleidingsposten door het hele land, waardoor in bepaalde regio’s en daarbuiten minder of geen treinen kunnen rijden. Op woensdag wordt er actiegevoerd in de regio’s Utrecht, Amsterdam en Alkmaar. Op donderdag uiten de FNV-leden hun bezwaren in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal. Vrijdag zijn er acties in de regio’s Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen.

Deze regionale stakingen betekenen volgens ProRail dat het treinverkeer pas na 08.00 uur kan worden opgestart wat tijd kost. De spoorbeheerder verwacht het treinverkeer daardoor in ieder geval tot 10.00 uur ontregeld zal zijn. “Hoewel de acties van woensdag tot en met vrijdag regionaal zijn georganiseerd is er een grote kans dat het effect ervan ook in andere delen van het land te merken is”, zegt ProRail.

Van zaterdag 05.00 tot zondag 05.00 uur heeft FNV een 24-uurstaking aangekondigd. ProRail verwacht dat als de landelijke actie zaterdag door gaat dat er de gehele dag in het hele land geen treinverkeer mogelijk zal zijn.

Looneisen

De bonden en de infrabeheerder zijn het onder meer oneens over de hoogte van de loonsverhoging en de looptijd van de cao. FNV wil een structurele loonsverhoging van 2,8 procent met een voet van 170 euro bruto per maand voor dit jaar. Verder wil de vakbond een verhoging van de decemberuitkering met 0,75 procent geëist met daaraan gekoppeld een groeiplan tot een ‘volwaardige dertiende maand’.

ProRail wil een cao die loopt tot 1 juli 2023 en biedt een structurele loonsverhoging van 2 procent voor dit jaar en volgend jaar en van 1 procent voor 2023. De spoorbeheerder geeft aan een loonbod te hebben gedaan dat “meer is dan de loonontwikkeling binnen de spoorsectoren en de BV Nederland”.

Dienstverlening

Hans-Willem Vroon van belangenorganisatie RailGood spreekt over “de volgende rampweek in de dienstverlening van ProRail” die dreigt voor spoorvervoerders en hun klanten. “Een trieste balans in een tijd dat het spoor klanten wil aantrekken voor modal shift en de bovenliggende doelstellingen van duurzaam klimaatvriendelijk transport.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.