Conducteur, NS, perron, trein

Vakbonden: cao-aanbod NS ‘echt te karig’ voor onderhandelingsresultaat

Conducteur, NS, perron, trein

De nieuwe cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en NS hebben afgelopen weekend niet tot een onderhandelingsresultaat geleid. De spoorvervoerder heeft volgens de vakbonden weliswaar stappen gezet, maar het verschil met wat de bonden willen is nog te groot. Dat schrijven CNV Vakmensen, FNV Spoor, VHS en VVMC in een gezamenlijke verklaring.

De onderhandelingen werden vorige week hervat na twee langere schorsingen. Na de eerste dag onderhandelen waren FNV en VVMC al pessimistisch over een goede afloop. NS zou weinig zijn afgeweken van het allesomvattend werkgelegenheidspact om de coronacrisis het hoofd te bieden. De vakbondsleden wezen deze krimpplannen eind september massaal af.

Totaalpakket

NS stelde in de nieuwe onderhandelingsronde een totaalpakket voor met daarin een driejarige pensioenpremie en een salarisverhoging van 1,2 procent op jaarbasis. Het loonvoorstel werd op de laatste onderhandelingsdag verhoogd tot 1,33 procent. Daarmee is volgens de vakbonden het merendeel van de andere voorstellen niet ingewilligd door de spoorvervoerder. Zij willen ‘echt veel meer’ van hun voorstellen terugzien in een onderhandelingsresultaat.

De vakbonden kijken ‘niet onverdeeld positief’ terug op de voorbije onderhandelingsronden. “Wel goed is dat de vakbonden op één lijn zitten. Zo hebben we aan tafel stevige stappen gezet om tot een compromis te komen. De coronatijd vraagt daar ook om. Maar was NS nu aanbiedt, is echt te karig.” De onderhandelingen worden op vrijdag 13 november hervat.

2.300 arbeidsplaatsen

NS wordt door de coronacrisis naar eigen zeggen gedwongen om tot en met 2024 in totaal 1,4 miljard euro aan besparingen door te voeren. Dat betekent onder meer dat de komende vijf jaar circa 2.300 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Voorafgaand aan de nieuwe onderhandelingen schreef de spoorvervoerder in een brief aan de vakbonden te willen bespreken hoe de ‘schaarse beschikbare middelen’ kunnen worden ingezet en of de prioriteit van de vakbonden daarvoor bij loon of pensioen ligt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is de vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft ook regelmatig voor andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.