Vrouwelijke spoorwerkers

‘Europese spoorsector heeft behoefte aan meer vrouwen’

Om het tekort aan personeel op te vangen, zou de spoorsector in Europa meer vrouwelijke medewerkers moeten werven. Dat vinden de gemeenschap van Europese spoorwegbedrijven (CER) en de Europese Federatie van Transportmedewerkers Federatie (ETF). Beide organisaties zijn een lobby gestart in Brussel om op Europees niveau het werken in de sector onder vrouwen te promoten.

Op dit moment is minder dan twintig procent van het personeel bij Europese spoorbedrijven vrouw. Bij sommige beroepen binnen de branche is dat percentage nog lager. Ter vergelijking: in de totale Europese arbeidsmarkt zijn vrouwen met 46 procent veel beter vertegenwoordigd. Het tekort aan mensen stimuleert de sector om meer mensen aan te trekken. “De demografische situatie bij spoorbedrijven in heel Europa laat niet langer toe dat de sector buiten de competenties, talenten en kennis van vrouwen kan”, zegt Giorgio Tuti, president van het sectoraal sociaal overleg van spoorwegen bij de Europese Unie.

Gezamenlijke aanbeveling

CER en ETF werken samen aan een betere participatie en integratie van vrouwen in de spoorsector en volgen de ontwikkkeling sinds 2007. In dat jaar formuleerden de partners voor het eerst een aantal gezamenlijke aanbevelingen voor meer vrouwelijke medewerkers in de sector. Deze zijn:

  • Moedig vrouwen aan om een technisch beroep te kiezen;
  • Pas een selectieprocedure toe die een onbevooroordeelde selectie mogelijk maakt;
  • Zorg voor procedures/voorwaarden bij spoorbedrijven die de balans tussen werk en gezin verbetert;
  • Ontwikkel acties om de veiligheid van medewerkers in de nacht- en de late diensten te verbeteren;
  • Kijk kritisch naar de geschiktheidseisen en pas ze aan op Europees niveau;
  • Biedt vrouwelijke medewerkers en gelijke toegang tot ontwikkelings- en certificatieprogramma’s;
  • Stimuleer een gender neutrale cultuur voor opleidingen en trainingen aan alle medewerkers van spoorwegbedrijven en vakbonden;
  • Neem concrete stappen voor de implementatie van beleid voor gelijke behandeling op de werkvloer;
  • Zorg voor corporate reporting van het aandeel vrouwen binnen alle activiteiten en lagen van een bedrijf.

Jaarverslagen

Een van de acties die uit deze gezamenlijke aanbevelingen zijn voortgekomen zijn de jaarlijkse inventarisaties die CER en ETF sinds 2013 maken van het aantal vrouwen in de spoorsector. Het laatste onderzoeksrapport dateert uit 2017. “Het aandeel vrouwen onder de medewerkers van Europese spoorbedrijven stijgt al jaren gestaag,” meldt het rapport. Desondanks is er nog steeds een groot verschil tussen de verschillende Europese landen en spoorbedrijven onderling. Onder 31 bedrijven uit achttien landen ligt het hoogste percentage vrouwen in Zweden bij SJ. Met een percentage van 41,6 en Transdev Sverige met 39,6 procent. Ook in Slovakije ligt het aandeel vrouwelijke medewerkers relatief hoog met 35.6 procent. Het kleinste deel werd genoteerd in het Verenigd Koninkrijk bij DB Cargo UK met 7.3 procent.

Auteur: Mykola Zasiadko

Mykola Zasiadko is redacteur van RailTech.com, de internationale zusteruitgave van SpoorPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.