Werk aan de bovenleiding

Werkkleding spoorwerkers wordt oranje

De kleur van de werkkleding voor spoorwerkers verandert vanaf 1 juli 2019 van geel naar oranje, meldt stichting RailAlert. De organisatie die zich bezighoudt met veilig werken op het spoor geeft hiermee gehoor aan geluiden uit de spoorsector om ook voortaan oranje werkkleding te dragen, zoals ook in de bouwsector gebeurt.

Om de veiligheid te waarborgen bij spoorwerkzaamheden, worden er voorzorgsmaatregelen genomen. Een van die maatregelen is signalerende kleding. Daardoor zijn spoorwerkers beter zichtbaar. Rijkswaterstaat schrijft oranje voor bij werkzaamheden aan de openbare weg, maar spoorwegwerkers dragen geel.

Onderzoek

Er is onderzoek gedaan naar de zichtbaarheid van signalerende werkkleding van medewerkers langs het spoor. Daaruit bleek dat de zichtbaarheid van het personeel met name bepaald wordt door achtergrond en niet gerelateerd is aan de kleur.

“Geel en oranje voldoen beide aan de zichtbaarheidseisen en er is geen (inter)nationale normstelling bekend met betrekking tot het verplicht gebruik van één kleur,” legt Marcel Edwards van RailAlert uit. “Maar vanuit de branche is er aangegeven dat ze willen overgaan naar oranje om aansluiting te vinden bij de bouwsector, maar ook op Europees niveau.” In landen zoals Duitsland gebruiken ze ook oranjerode werkkleding.

Een andere overweging was het feit dat veel aannemers niet alleen projecten hebben in de spoorsector, maar ook in de bouw. “Soms dragen ze de ene dag gele werkkleding, en de volgende oranje. Dus voor de uniformiteit, veranderen we de kleur naar oranje.”

Wijziging

De wijziging geldt zowel voor het ProRail-spoor als het lokale spoor in beheer van HTM, RET, GVB en PUOV. Andere partijen, zoals vervoersbedrijven, gaan niet over. Veiligheidsfunctionarissen die gezag uitvoeren over anderen of die verantwoordelijk zijn voor aanrijdgevaar, dragen gele kleding. Dat zijn de leider werkplekbeveiliging (LWB), de leider lokale veiligheid (LLV), de veiligheidsman (VHM), de grenswachter (GRW) en de begeleider buitendienst gesteld spoor (BBD).

Vanaf 1 januari 2019 start een overgangsperiode van zes maanden. In deze periode is het toegestaan om oranje kleding te dragen met daarover een geel vest.

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.