Service en veiligheid medewerkers, NS, beveiligers, station

Spoorvakbond: lichte geweldsincidenten te weinig gemeldDe meldingsbereidheid van spoorpersoneel om lichte geweldsincidenten te melden is te laag. Dat zegt de vakbond voor rijdend personeel VVMC in de Week van de Veiligheid. De spoorvakbond wil de meldingsbereidheid voor minder ernstige incidenten bij haar leden vergroten. 

In maart 2015 hebben de overheid, NS, ProRail en vakbonden een pakket van maatregelen vastgesteld dat de sociale veiligheid op stations en in treinen moet vergroten. 

Alle partijen waren het er toen over eens dat het noodzakelijk en belangrijk is dat alle incidenten gemeld worden.

Sociale veiligheid

“Tijdens de evaluatie van dit maatregelenpakket in juni van dit jaar kwam echter naar voren dat de incidentcijfers zijn afgenomen. Het vermoeden bestaat dat dit mede te wijten is aan de mindere meldingsbereidheid van de lichtere geweldsincidenten”, stelt VVMC.

De vakbond wijst erop dat de betrokken partijen met volledige cijfers de juiste maatregelen kunnen treffen om de sociale veiligheid te verbeteren. De VVMC gaat daarom deze week het land in om diverse standplaatsen te bezoeken en haar leden te informeren over het belang van het melden van alle incidenten.

Maatregelen

Tijdens de rondgang langs de standplaatsen, worden kaderleden van de afdelingen verzocht mee te doen aan de Week van de Veiligheid en worden collega’s actief benaderd via gesprekken en een flyer. Vakbondsbestuurder Wim Eilert van VVMC: “Wij hebben met de werkgevers en overheid een achttal maatregelen afgesproken. Afgelopen zomer zijn de incidentcijfers en het aspect van meldingsmoeheid besproken. Werkgevers en vakbonden moeten hier aandacht aan blijven besteden, dit om de meldingsbereidheid te verhogen. Agressie meld je als rijdend personeel namelijk niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega’s en de reizigers.”

Vrijdag gaat voor de vijfde keer de landelijke Week van Respect van start, die georganiseerd wordt door StichtingR. Dit jaar staat de week in het teken van geweld tegen personeel in het openbaar vervoer.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spoorvakbond: lichte geweldsincidenten te weinig gemeld | SpoorPro.nl
Service en veiligheid medewerkers, NS, beveiligers, station

Spoorvakbond: lichte geweldsincidenten te weinig gemeldDe meldingsbereidheid van spoorpersoneel om lichte geweldsincidenten te melden is te laag. Dat zegt de vakbond voor rijdend personeel VVMC in de Week van de Veiligheid. De spoorvakbond wil de meldingsbereidheid voor minder ernstige incidenten bij haar leden vergroten. 

In maart 2015 hebben de overheid, NS, ProRail en vakbonden een pakket van maatregelen vastgesteld dat de sociale veiligheid op stations en in treinen moet vergroten. 

Alle partijen waren het er toen over eens dat het noodzakelijk en belangrijk is dat alle incidenten gemeld worden.

Sociale veiligheid

“Tijdens de evaluatie van dit maatregelenpakket in juni van dit jaar kwam echter naar voren dat de incidentcijfers zijn afgenomen. Het vermoeden bestaat dat dit mede te wijten is aan de mindere meldingsbereidheid van de lichtere geweldsincidenten”, stelt VVMC.

De vakbond wijst erop dat de betrokken partijen met volledige cijfers de juiste maatregelen kunnen treffen om de sociale veiligheid te verbeteren. De VVMC gaat daarom deze week het land in om diverse standplaatsen te bezoeken en haar leden te informeren over het belang van het melden van alle incidenten.

Maatregelen

Tijdens de rondgang langs de standplaatsen, worden kaderleden van de afdelingen verzocht mee te doen aan de Week van de Veiligheid en worden collega’s actief benaderd via gesprekken en een flyer. Vakbondsbestuurder Wim Eilert van VVMC: “Wij hebben met de werkgevers en overheid een achttal maatregelen afgesproken. Afgelopen zomer zijn de incidentcijfers en het aspect van meldingsmoeheid besproken. Werkgevers en vakbonden moeten hier aandacht aan blijven besteden, dit om de meldingsbereidheid te verhogen. Agressie meld je als rijdend personeel namelijk niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega’s en de reizigers.”

Vrijdag gaat voor de vijfde keer de landelijke Week van Respect van start, die georganiseerd wordt door StichtingR. Dit jaar staat de week in het teken van geweld tegen personeel in het openbaar vervoer.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.