Spoorwerkzaamheden, foto: ProRail

Aantal studenten hbo-minor Railtechniek neemt toe

Foto: ProRail

Het aantal hbo-studenten dat de hbo-minor Railtechniek aan de Hogeschool Utrecht volgt, is opnieuw toegenomen. Dit studiejaar zijn er dertig studenten gestart met de minor die dit jaar vijf jaar bestaat. Spoorbeheerder ProRail is sinds de start betrokken bij dit studie-onderdeel. De minor Railtechniek valt onder de Rail Academy, die studenten voorbereidt om in de spoorsector aan de slag te gaan.

Omdat er in de spoorsector een grote behoefte is aan hbo’ers met een specifieke technische kennis, is enkele jaren geleden onder aanvoering van ProRail en de Hogeschool de Rail Academy in het leven geroepen.

Studenten kunnen tijdens hun hbo-studie een minor van een half jaar kiezen naast het hoofdaspect van hun studie. Deze minor kunnen zij ook bij een andere hbo-opleiding volgen, dus de studenten van de minor Railtechniek komen ook van andere opleidingen dan de Hogeschool Utrecht.

Minor Railtechniek

De vakken van de minor worden aangeboden door verschillende spoorprofessionals. In de minor ontwikkelen studenten een brede kijk op het railvervoer. Ze krijgen een introductie van de branche via spoordeskundigen van ProRail, ingenieursbureaus, spooraannemers en leveranciers. Railcenter in Amersfoort helpt mee met de invulling van de praktijklessen, Strukton stelt de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar. NL ingenieurs steunt het initiatief, door onder andere een excursie aan te bieden naar de railvakbeurs InnoTrans in Berlijn.

In de minor is veel aandacht voor onderhoud en veiligheid van het spoornetwerk. “Dit vraagt om een samenwerking met professionals tussen verschillende disciplines. Door de grote tijdsdruk en de complexiteit ontstaat binnen de teams een hechte samenwerking. Dit kunnen studenten in dit half jaar ook beleven tijdens hun projecten. De minor richt zich op studenten in het domein Engineering, Gebouwde Omgeving en Vervoerskunde, maar het staat voor anderen ook vrij om deel te nemen”, zegt Onno Hazelaar die namens ProRail aan de minor verbonden is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Aantal studenten hbo-minor Railtechniek neemt toe”

Irene van Dam|25.09.16|12:52

De minor Railtechniek is een mooi initiatief! Naast het leveren van PBM’s verzorgt Strukton Rail ook colleges en excursies en draagt het bij aan het curriculum. Zo bereiden we jonge mensen voor op hun bijdrage aan veilig, beschikbaar en betrouwbaar spoorvervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.