ERTMS-simulator, Plurel, Scheepvaart en Transport College

Machinistenopleiding STC neemt ERTMS-simulator in gebruik

Het Scheepvaart- en Transport College (STC) heeft vrijdag in Rotterdam de nieuwe ERTMS-simulator feestelijk in gebruik genomen. Deze simulator zal onder andere worden ingezet om machinisten in opleiding goed voor te bereiden op het nieuwe Europese railbeveiligingssysteem (ERTMS). De ERTMS-simulator is ook bij uitstek geschikt voor de bijscholing van reeds actieve machinisten en treindienstleiders in verschillende levels van het ERTMS-systeem.

Het nieuwe Europese treinbeveiligingssysteem ERTMS wordt op steeds meer routes in Nederland ingebouwd. Nederland loopt in Europa voorop bij de introductie van het systeem. De moderne ERTMS-simulator die STC-Group heeft aangeschaft, geeft een zeer realistisch en gedetailleerd beeld van de praktijk. De scenario’s zijn namelijk gebaseerd op onder andere de baanvakken van de Betuweroute, HSL-Zuid, de Hanzelijn en het traject Amsterdam – Utrecht.

Praktijksituaties

Met de simulator kunnen alle praktijksituaties op een dynamische wijze en in een veilige omgeving worden geoefend. Ook is het mogelijk om met behulp van de simulator de interactie en veiligheidscommunicatie tussen machinist en treindienstleiding te trainen. Deze simulator stelt de onderwijsinstelling nog beter in staat om goed opgeleide en breed inzetbare machinisten af te leveren. Leverancier van de railsimulator is onderzoeks- en inspectiebureau Plurel.

De officiële openingshandeling van de railsimulator werd verricht door Erik Hietbrink, voorzitter College van Bestuur van de STC-Group. Tijdens zijn speech memoreerde Hietbrink aan het feit dat de STC-Group de afgelopen jaren ruim 40 miljoen euro heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe praktijkfaciliteiten en de aanschaf van simulatoren zoals de ERTMS-simulator. “Die investeringen waren noodzakelijk om er voor te zorgen dat de STC-Group ook in de toekomst het beste en meest praktijkgerichte onderwijs en goede trainingen kan bieden voor het bedrijfsleven en hun (potentiële) medewerkers”, aldus Hietbrink.

Lees ook:

STC zet ERTMS-simulator in voor machinistenopleiding

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.