FNV stelt ultimatum aan werkgevers in railinfra

Er moeten maatregelen worden genomen om vakmanschap en werkgelegenheid in de spoorsector te behouden. Daarnaast zouden de lonen van werknemers in de railinfra met 2,5 procent moeten stijgen. Als de werkgevers voor woensdagavond niet op deze eisen van FNV Bouw en FNV Bondgenoten ingaan, dan starten zij met acties. De werkgeversorganisaties stuurden vrijdag een ultimatum naar de werkgevers in de railinfra.

“Het gebrek aan een aanpak voor behoud van de werkgelegenheid is respectloos naar de werknemers in de sector,” zegt Hans Crombeen van FNV. Volgens de vakbonden zijn de PGO-aanbestedingen de oorzaak van vele reorganisaties in het spooronderhoud. 

Het prijsniveau zou volgens de vakbonden in een kort tijdbestek van 80 procent naar 25 zijn teruggelopen.

Prijsniveau

Crombeen: “Er wordt continu onder een redelijk prijsniveau aanbesteed. Daarmee kun je niet op een normale manier werknemers in dienst houden. De sector zit in een neerwaartse spiraal die per direct gestopt moet worden door ProRail en de werkgevers.”

“Het is mij een raadsel waarom werkgevers niet zijn ingegaan op onze creatieve oplossing voor een loonsverhoging. Het loonbod van de werkgevers is maximaal één procent, zonder ruimte voor onderhandeling. Dit is erg vreemd, want de vakbonden hebben zelf de ruimte gevonden voor een hoger loonbod. Het is dus geen kwestie van niet kunnen, het is een kwestie van niet willen”, stelt de bestuurder.

Economische situatie

De werkgevers zouden de economische situatie als reden geven voor het loonbod van maximaal een procent. Volgens de bonden zorgt ProRail ervoor dat werkgevers steeds verder onder een realistische prijs duiken en dat de zekerheid van werk in de sector zwaar onder druk staat.

De vakbonden hebben een oplossing aangedragen voor het verschil van 1,5 procent tussen het loonbod en de wens van 2,5 procent. De resterende middelen uit een paritair seniorenfonds zijn 1,5 procent waard. Het fonds kan daarmee opgeheven worden, mits het geld gebruikt wordt voor seniorenregelingen. Crombeen: “Daarmee slaan ze twee vliegen in een klap: een normale loonsverhoging en echt iets doen aan het leeftijdsbeleid.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.