Congres, Railcollege, Harry van de Kraats, André Horn, Frank van Spaandonk, Astrid Feiter, foto: Toon Akkermans

Uitholling dreigt voor banen in de railsector

Als er niet wordt geïnvesteerd in opleidingen dan leidt dit tot uitholling van banen in de railsector. Dat stelt voorzitter Harry van de Kraats van Railcollege. Hij zei dit op dinsdag 27 november tijdens het congres ‘Samen voor vakmanschap’ dat door Railcollege werd georganiseerd.

“We moeten mensen een verantwoorde werkomgeving bieden”, zegt van de Kraats. Ook HR-directeur Hijlke Huijzer van Strukton Railinfra roept op  om te investeren in vakmanschap in de railbranche.

Prijsvechterij tegengaan

Om dit mogelijk te maken moet volgens Huijzer prijsvechterij worden tegengegaan. Een voorbeeld is de aanbesteding van het spooronderhoud bij Amersfoort (PGO Eemland). ProRail heeft onlangs de opdracht toegekend aan Asset Rail. Spooraannemers zijn boos over de gang van zaken rond deze aanbesteding, omdat volgens hen prijs boven kwaliteit en veiligheid wordt gesteld.

Huijzer: “Kwaliteit moet boven prijsvechterij staan. Projecten moeten worden uitgevoerd met monteurs die naar hun hart luisteren. Ik vertrouw erop dat met investeringen in opleidingen een bijdrage aan vakmanschap wordt gerealiseerd. Met dit imago moeten mensen naar Railcollege toekomen”, vindt Huijzer.

Werven mbo’ers

Railcollege riep railbedrijven tijdens het congres op om de handen ineen te slaan voor het werven van nieuwe, enthousiaste mbo’ers. Manager Frank van Spaandonk van Railcollege: “Railcollege faciliteert bedrijven om hun data op orde te krijgen. We leveren leerlingen die gekwalificeerd aan een beroep kunnen beginnen.”

“Railbedrijven moeten eerst investeren voordat ze kunnen gaan oogsten. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen door stageplekken beschikbaar te stellen”, zegt Van Spaandonk.

Railcollege

Railcollege is een gezamenlijk initiatief van de railsector om samen met ROC’s en bedrijfsopleiders nieuwe mbo-opleidingen te starten, de bekendheid van de beroepsmogelijkheden in de railsector te vergroten en te zorgen voor meer mobiliteit binnen de sector. Inmiddels volgen 150 leerlingen een railgerelateerde opleiding.

De railsector krijgt de komende jaren te maken met de vergrijzing waardoor er veel arbeidsplaatsen vrijkomen. Daarnaast bestaat er grote zorg over het verdwijnen van vakmanschap. In de railsector zijn nog relatief weinig erkende mbo- en beroepsopleidingen.

Nieuwe opleingen

Nieuwe mbo-opleidingen zoals de TechniekFabrieken waarbij treinmonteurs worden opgeleid, de machinistenopleidingen van het ROC van Amsterdam en het Scheepvaart en Transportcollege in Rotterdam en de opleiding voor railinframonteur bij Strukton konden rekenen op veel belangstelling. Daarnaast startte het ROC Zadkine in september in samenwerking met RET, HTM en Alstom een opleiding voor onderhoudsmonteurs van trams.

Railcollege wil volgend jaar samen met ROC’s bedrijfs- en beroepsopleidingen op mbo-niveau realiseren op het gebied van Service en Sociale Veiligheidsmedewerkers (BOA’s) en logistieke en railinfra-medewerkers.

Betere doorstroming

Naast een goede aansluiting tussen onderwijs bij met name ROC’s en bedrijfsleven werkt Railcollege ook aan een beter doorstroming in de sector zelf. Zo kunnen monteurs doorstromen en machinist worden en stromen railinfra-medewerkers in als storingsmonteur en vice versa.

Marieke van Gompel

Lees ook: Aanbesteding spooronderhoud Amersfoort onder vuur

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.