NS start verkenning voor aanschaf nieuwe treinen

Afbeelding: NS

NS gaat informatie inwinnen bij fabrikanten van rollend materieel als onderdeel van een aanbesteding van nieuwe sprinters. Daartoe heeft het een zogeheten Request For Information (RFI) uitgedaan, waarmee de eerste fase van het proces begonnen is. NS hoopt begin 2024 over te gaan tot definitieve aanschaf.

Met de nieuwe treinen wil NS de verwachte groei in het aantal reizigers het hoofd bieden. In 2027 wil de vervoerder de eerste treinen kunnen inzetten.

“We zitten nu op ongeveer 80 procent van het aantal reizigers van voor de coronapandemie. Toch kijken we al naar de lange termijn: we verwachten richting 2030 een forse reizigersgroei. Aangezien het jaren kost voordat een nieuwe trein rijdt, moeten we ons nu voorbereiden op de toekomst en beginnen met de aanbesteding”, aldus Roel Okhuijsen, bij NS verantwoordelijk voor de aanschaf van nieuwe treinen.

De NS heeft een omvangrijk wensenlijstje opgesteld voor de nieuwe treinen. Zo moeten ze snel kunnen optrekken en 160 kilometer per uur kunnen halen. Daarnaast wil het bedrijf een licht interieur, dat bovendien goed toegankelijk is voor iedereen. Daarom wil NS ook rolstoeltoegankelijke toiletten. De vervoerder wil tenslotte dat WiFi, reisinformatieschermen stopcontacten en USB-aansluitingen tot de uitrusting behoren.

Hoeveel treinen NS zal bestellen, moet in de volgende fase van de aanbesteding duidelijk worden. Het spoorbedrijf wil bovendien de optie open houden om een aantal treinen te bestellen die ook in Duitsland en België kunnen rijden.

Op dit moment maakt NS gebruikt van Sprinters uit de stal van de Spaanse fabrikant CAF. Bij concurrent Alstom is de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) besteld.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.