Station Harderwijk

NS en ProRail doen aangifte van “ernstige vernielingen” station Harderwijk

NS en ProRail doen aangifte van vernielingen afgelopen week aan het station van Harderwijk. Op het station werden de glazen toegangsdeuren van twee liften vernield. Voor reizigers die afhankelijk zijn van de liften hebben de spoorbedrijven een noodoplossing bedacht. 

ProRail zegt dat beide liften belangrijk zijn voor de toegang van het station. Wie genoodzaakt is om de lift te nemen kan alleen naar het voorplein en naar de perrons door gebruik te maken van de lift. Omdat het glas door de vernielingen dermate beschadigd is, hebben de NS en ProRail de liften uit veiligheidsoverwegingen buiten dienst gesteld.

Getuigen

In de nacht van woensdag 6 op donderdag 7 april werd de zware beplating en het glas van de deuren van de liften gesloopt. Met de politie worden camerabeelden nader bekeken. ProRail roept eventuele getuigen van de vernielingen zich te melden. Volgens ProRail kan het “zware sloopwerk niet onopgemerkt zijn gebleven”.

Harderwijk vernielingen
De liften op station Harderwijk zijn zeker drie maanden buiten gebruik. Bron: ProRail

Drie maanden buiten gebruik

ProRail zegt de vernielingen met spoed te zullen repareren, maar geeft aan dat dit wel tot drie maanden zal duren. “Met name de deuren zijn niet door andere beplating of tijdelijk te vervangen: veiligheidskeuringen zijn streng, zeker als het gaat om de afsluiting van liften. De levering van onderdelen van liften is bovendien een algemener probleem, veroorzaakt door personeels- en materiaaltekorten bij liftleveranciers”, aldus ProRail.

ProRail onderzoekt nog of alternatieve tijdelijke reparaties mogelijk zijn. In de tussentijd kunnen mindervalide reizigers alsnog het voorplein en de perrons bereiken omdat de NS en ProRail een noodoplossing hebben bedacht. Wel kunnen reizigers die gebruik maken van station Harderwijk van te voren het beste even contact opnemen met de Reisassistentie van de NS via de website van de vervoerder.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.