Reizigers met mondkapjes op het perron van Rotterdam Centraal

Blijdschap en opluchting onder spoorpersoneel na verdwijnen mondkapjesplicht

Spoormedewerkers zijn opgelucht en blij dat de mondkapjesplicht is verdwenen. Dat zeggen diverse spoorvervoerders nadat de verplichting woensdag is opgeheven. Omdat het OV nog de enige plek was waar de plicht gold, was het voor de medewerkers moeilijk om de regels te handhaven. Dit leidde regelmatig tot vervelende situaties, omdat niet alle reizigers hier nog begrip voor konden opbrengen, aldus de vervoerders.

Vervoerders geven aan dat de meerderheid van de reizigers geen mondkapje meer dragen. Uit navraag onder NS-personeel blijkt volgens NS-woordvoerder Erik Kroeze ‘veel blijdschap en optimisme’ over dat de mondkapjesplicht is verdwenen. “De plicht belemmerde voor medewerkers het werkplezier en een goede uitvoering van de werkzaamheden. Hier was met name sprake van toen het openbaar vervoer nog de enige uitzondering was waar de verplichting gold.”

Fijn om glimlach reizigers weer te zien

“Een van de collega’s die ik sprak zei dat hij blij was om de glimlach van passagiers weer te zien. Voor de conducteurs was het zelf vervelend om de hele dag met een mondkapje op te zitten in de trein”, aldus Kroeze. “Daarnaast leidde het gedoe dat ontstond bij het wijzen van de reizigers op de huisregels tot vervelende situaties.”

Ook het spoorpersoneel van Arriva is blij dat de plicht om een mondkapje te dragen is verdwenen. “We merkten dat de bereidheid onder reizigers steeds minder was, dus handhaving was heel moeilijk”, zegt woordvoerder Nikkie Smit. “We zijn blij dat deze discutabele regel er nu af is.”

Het OV-personeel vindt het fijn om de gezichten van de passagiers weer te kunnen zien. “Buschauffeurs zien reizigers vooraan in de bussen als ze instappen, maar ook conducteurs en stewards vinden het fijn om de gezichten van reizigers te zien.”

Ook het personeel van stadsvervoerder RET is opgelucht, zegt woordvoerder Rolf Harbers. “Het is een nieuwe fase, waarbij er weer een drempel is weggenomen om het OV te pakken.”

“Voor de handhavers is het fijn dat ze zich weer helemaal kunnen richten op hun andere taken en geen discussies over mondkapjes meer hebben. Sinds de mondkapjes vrijwel overal werden afgeschaft – behalve in het OV – werden die discussies steeds moeilijker.”

Versoepeling coronaregels

Ruim twee jaar na de uitbraak van het coronavirus in Nederland kwam woensdag een einde aan de voornaamste coronamaatregelen die nog golden. De coronaverplichtingen worden omgezet in adviezen om een mondkapje in het OV of andere plekken waar het heel druk is te dragen. Op vliegvelden en in het vliegtuig is een mondkapje nog wel verplicht.

Het kabinet heeft de coronamaatregelen versoepeld, omdat de omikronvariant van het virus die de laatste maanden rondgaat mensen doorgaans minder ziek maakt dan eerdere varianten. Op intensive cares is het aantal coronapatiënten vrij stabiel op een veel lager niveau dan toen de deltavariant de overhand had.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.