Eurostar

Eurostar schrapt mogelijk stop in Brussel voor reizigers uit Nederland

Eurostar

Reizigers met de Eurostar vanuit Amsterdam en Rotterdam kunnen in de toekomst mogelijk niet meer uitstappen in Brussel-Zuid. Dat blijkt uit een adviesaanvraag van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij consumentenorganisaties. Tijdens de coronapandemie kreeg Eurostar toestemming om af te wijken van de concessie, wat positief is geëvalueerd. 

Het schrappen van de stop op Brussel-Zuid voor Nederlandse reizigers, brengt verschillende voordelen met zich mee, zo blijkt uit de evaluatie van een proef. De reistijd wordt verkort, het is eenvoudiger om veiligheidscontroles uit te voeren en het draagt bij aan de ‘continue reisbeleving’. Er zijn daarnaast voldoende alternatieven beschikbaar, zoals de Thalys en de IC Brussel.

Beperkingen vanwege corona

In maart 2021 heeft IenW vanwege de corona-gerelateerde reisbeperkingen, de uitgebreidere ticket- en grenscontroles en lagere reizigersaantallen toestemming gegeven aan NS en Eurostar om tijdelijk af te wijken van de concessie door op het station Brussel-Zuid geen passagiers meer uit te laten stappen die zijn ingestapt in Amsterdam of Rotterdam.

Dit betekent dat de stop in Brussel-Zuid dan alleen gebruikt wordt om in Brussel passagiers in te laten stappen in de richting van Londen. De toestemming is verleend onder voorwaarde dat de situatie geëvalueerd zou worden in het najaar van 2021. Deze evaluatie is uitgevoerd en NS en Eurostar. Daaruit zijn een aantal conclusies gekomen.

Concurrentie met het vliegtuig

In de eerste plaats wordt de reistijd verkort, wat past binnen de doelstelling om de trein concurrerender te maken ten opzichte van het vliegtuig. Door het niet bedienen van Brussel-Zuid kan in de toekomst naar verwachting een versnelling van de reistijd gerealiseerd worden, omdat er een capaciteitsaanvraag met een forse kortere stop (15 minuten in plaats van 27 minuten) in Brussel-Zuid kan worden aangevraagd.

Ten tweede blijkt dat het niet meenemen van reizigers tussen Nederland en Brussel-Zuid sinds maart 2021 duidelijke voordelen heeft opgeleverd. De beveiligingscontroles vanuit Amsterdam en Rotterdam zijn eenvoudiger en daardoor robuuster. Daarnaast hoeft het voorste deel van de trein in Brussel niet apart gecontroleerd en schoongemaakt te worden.

De verkorte stop in Brussel-Zuid verhoogt daarnaast de ‘continue reisbeleving’ van de reizigers met vertrek vanuit Nederland. Enquêtes van Eurostar laten zien dat de reizigers de dienst positiever beoordelen. Er tot nu toe bij NS of Eurostar geen klachten binnen gekomen over het niet bedienen van Brussel-Zuid vanuit Nederland.

Voldoende alternatieven: Thalys en IC Brussel

Tenslotte wordt er relatief weinig gebruikgemaakt van de Eurostar om van Nederland naar Brussel-Zuid te reizen. Eurostar en NS hebben aangegeven dat het aantal reizigers dat gebruikmaakt van Eurostar voor het traject Nederland – Brussel zeer gering is, met gemiddeld minder dan 10 reizigers per trein in de pre corona periode periode 2018-2020. Daarnaast zijn er voldoende alternatieve diensten beschikbaar, zoals de Thalys (10 keer per dag vanaf april 2022) en de IC Brussel (16 keer per dag).

Adviesaanvraag reizigersorganisaties

Eurostar rijdt in Nederland onder de NS-concessie. Om de markt naar Brussel niet meer te bedienen is er toestemming nodig van het ministerie. Inmiddels zijn reizigersorganisaties om advies gevraagd.

Lees ook:

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Eurostar schrapt mogelijk stop in Brussel voor reizigers uit Nederland”

kees boer|15.03.22|08:23

moeten ze beslist niet doen

Reageer ook

U bent ingelogd als ""

Indien dit onjuist is, kunt u uitloggen.

Nog maximaal tekens

Eurostar schrapt mogelijk stop in Brussel voor reizigers uit Nederland | SpoorPro.nl
Eurostar

Eurostar schrapt mogelijk stop in Brussel voor reizigers uit Nederland

Eurostar

Reizigers met de Eurostar vanuit Amsterdam en Rotterdam kunnen in de toekomst mogelijk niet meer uitstappen in Brussel-Zuid. Dat blijkt uit een adviesaanvraag van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij consumentenorganisaties. Tijdens de coronapandemie kreeg Eurostar toestemming om af te wijken van de concessie, wat positief is geëvalueerd. 

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Eurostar schrapt mogelijk stop in Brussel voor reizigers uit Nederland”

kees boer|15.03.22|08:23

moeten ze beslist niet doen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.