Minister-president Mark Rutte en minister Ernst Kuipers
Persconferentie

Overzicht van versoepelingen van de coronamaatregelen

Foto: ANP, voor éénmalig gebruik!

De meeste locaties in ons land gaan woensdag weer open onder voorwaarden. Het kabinet heeft dinsdagavond versoepelingen van de coronaregels aangekondigd. Voor alle locaties geldt een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur. De mondkapjesplicht in het OV blijft gelden voor reizigers vanaf 13 jaar.

Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen woensdag ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar. Op dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Een overzicht van de versoepelingen:

  • De horeca en cultuursector mogen weer open.
  • Dierentuinen, musea en andere zogenoemde doorstroomlocaties mogen weer bezoekers ontvangen.
  • Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s.
  • Clubs uit het betaalde voetbal mogen hun stadions voor een derde met toeschouwers vullen. Boven kunnen alle sportcompetities met publiek worden hervat.
  • Een mondkapjesplicht vanaf 13 jaar geldt in en rond het openbaar vervoer en in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als bezoekers zitten ze hun mondkapje af kunnen doen.
  • Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5 vierkante meter, tot maximaal 1250 personen per ruimte.
  • De quarantainemaatregelen voor scholen worden versoepeld. Alleen scholieren die klachten hebben of positief zijn getest moeten thuisblijven.
  • Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.
  • Grote evenementen met meer dan 1250 bezoekers met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.
  • Het thuiswerkadvies is ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand’.

Kabinet zoekt ‘grensen van het mogelijke op’

Het kabinet zoekt met de versoepelingen die het dinsdag aankondigt “bewust de grenzen van het mogelijke op”, zegt premier Mark Rutte. Dit doet het kabinet omdat “achter alle begrijpelijke noodkreten en acties zulke grote problemen en spanningen zitten”, zegt hij.

Rutte erkent dat het kabinet een groot risico neemt met het loslaten van veel beperkingen. Hij hoopt daar niet over enkele weken weer op terug te hoeven komen. Om dat te voorkomen, is het vooral belangrijk dat iedereen de basismaatregelen naleeft en zich aan de nog bestaande regels houdt.

Coronaregels begrijpelijker en overzichtelijker

Dat het kabinet ook meer toelaat dan het Outbreak Management Team, ligt eraan dat de regels op die manier begrijpelijker en overzichtelijker zijn, legt Rutte uit. Maar het kabinet ziet vooral de noodzaak om te versoepelen, omdat mensen niet nog langer met strenge regels en dichte sectoren kunnen leven. “Nog langer met veel beperkende maatregelen leven, beschadigt onze gezondheid en onze samenleving”, zegt zorgminister Ernst Kuipers daarover.

Dat er zoveel mensen besmet zijn met het coronavirus “is ons grootste probleem”, meent zorgminister Ernst Kuipers. Hierdoor zitten “continu bijna een half miljoen mensen thuis”, omdat mensen zeven dagen in isolatie moeten als ze besmet zijn.

Door nog meer maatregelen los te laten, neemt het kabinet volgens Kuipers voor lief dat het aantal besmettingen nog verder oploopt. Hij waarschuwt alvast dat vanaf woensdag weliswaar veel weer open mag, maar dat mogelijk niet alles open kán als gevolg van personeelstekorten.

Het tweede probleem is de druk op de zorg, zei de bewindsman. De omikronvariant van het coronavirus leidt wel tot minder ernstige ziekte, maar door het hoge aantal besmettingen kan toch opnieuw een grote golf patiënten in het ziekenhuis belanden. In landen om ons heen met minder strenge maatregelen ligt het aantal ziekenhuisopnames “een factor vijf hoger”, aldus Kuipers.

Bron: ANP

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.