Station Breda tijdens de coronacrisis

NS schrapt tijdelijk spitstreinen vanwege avondlockdown corona

NS gaat vanaf maandag 20 december met minder treinen in de spits en avonden rijden. Als gevolg van de de avondlockdown is het aantal reizigers flink gedaald. Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de versobering van de dienstregeling.

Voor de avondlockdown zat nog 55 procent van het gebruikelijk aantal reizigers (in vergelijking met 2019) tijdens de avonduren in de trein. Nu is dat 40 procent. Ook in de spits is sinds de aanscherpte maatregelen een daling te zien, van 60 procent naar 50 procent.

NS heeft besloten om op zes trajecten tijdelijk de extra reizigerstreinen en op twee trajecten nachttreinen te schrappen. Het reguliere nachtnet, inclusief verbinding naar Schiphol, blijft gewoon rijden. NS-topvrouw Marjan Rintel meldde vorige week al bij verlenging van de avondklok te overwegen het aantal treinen af te schalen.

Avonddienstregeling

Op korte termijn start NS twee uur eerder met de gebruikelijke avonddienstregeling. Dat betekent volgens de vervoerder dat op elf trajecten na 18.30 uur minder treinen rijden. Voor deze elf trajecten geldt dat waar nu zes treinen per uur rijden, worden dat er straks na 18.30 uur vier zijn. En waar er vier treinen per uur rijden, zullen dat er twee zijn.

In de treinen die tijdelijk worden geschrapt schrappen, zitten volgens NS op dit moment gemiddeld nog geen 15 reizigers per 100 zitplaatsen. De vervoerder wijst erop dat vorige week woensdag in de intercity van Den Haag naar Utrecht om 20.30 uur maar 19 reizigers, terwijl er plek voor 300 was. En op diezelfde dag zaten in de sprinter van Gouda naar Rotterdam om 16.55 uur 30 reizigers met 200 zitplaatsen.

Rover niet blij met versobering dienstregeling

Reizigersvereniging Rover is niet blij met de aankondiging en spreekt zorgen uit dat de hele OV-sector hierdoor structureel reizigers verliest. “De verslechterde dienstregeling komt op een moment dat goede dienstverlenging juist zo belangrijk is voor het behoud van de OV-reizigers.” Directeur Freek Bos noemt de maatregel dan ook ‘penny wise, pound foolish’. De vereniging vraagt ook om duidelijkheid over de datum waarop NS de avonddienstregeling gaat vervroegen.

NS heeft de volgende aanpassingen in de dienstregeling gemaakt:

Minder Intercity’s in de spits:

  • Den Helder – Alkmaar
  • Amsterdam Centraal – Enkhuizen

Minder Sprinters in de spits:

  • Assen – Groningen
  • Veenendaal Centrum – Driebergen-Zeist
  • Rotterdam Centraal – Gouda Goverwelle
  • Utrecht Centraal – Houten Castellum
  • Plan je reis met de reisplanner, deze wordt per dag bijgewerkt.

Lees ook:

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS schrapt tijdelijk spitstreinen vanwege avondlockdown corona | SpoorPro.nl
Station Breda tijdens de coronacrisis

NS schrapt tijdelijk spitstreinen vanwege avondlockdown corona

NS gaat vanaf maandag 20 december met minder treinen in de spits en avonden rijden. Als gevolg van de de avondlockdown is het aantal reizigers flink gedaald. Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de versobering van de dienstregeling.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.