F1 Zandvoort 5 september2021

GP Zandvoort: 90.000 racefans vervoerd in 522 treinen

Foto: NS

De NS vervoerde afgelopen weekend bijna 90.000 racefans naar Zandvoort en terug naar huis. Dat gebeurde met 522 treinen. De spoorvervoerder zegt terug te kijken op “een geslaagd Formule 1-weekend”.

Drie dagen lang reed er iedere vijf minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee. De logistieke klus is in samenwerking met ProRail goed verlopen, zegt NS. “Veel Nederlanders hebben door de coronacrisis lange tijd geen gebruik kunnen maken van de trein. Voor veel reizigers was de reis naar Zandvoort dan ook een hernieuwde kennismaking met NS”, zegt Tjalling Smit, lid van de raad van bestuur van het spoorbedrijf.

Extra materieel en mensen

Voor de operatie zijn driehonderd extra mensen ingezet. Zo stonden er dit weekend extra storingsploegen, een sleeplocomotief en een reservetrein met personeel paraat, zodat een eventuele storing snel verholpen kon worden. Om ervoor te zorgen dat maandag alle reizigers weer gebruik konden maken van de normale dienstregeling en een schone trein, waren zondagnacht nog veel extra mensen van NS aan het werk.

Naast complimenten over het in banen leiden van de enorme mensenmassa die afkwam op de Dutch Grand Prix, was er ook veel kritiek. Vrijdag ontstond onder meer achter de hoofdtribune een grote mensenmassa. Volgens de organisatie werd dit veroorzaakt door een technische storing bij de kassa’s van de horecaverkooppunten. Beelden van de mensenmassa zorgden voor veel ophef op de sociale media en leidden tot kritiek vanuit onder meer de politiek en de entertainmentsector. De organisatie heeft gezegd extra maatregelen te hebben genomen om op de andere dagen te zorgen voor een betere spreiding van de bezoekers.

Linkedin Post NS

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.