Een trein van NS tijdens corona op station Deventer

Studie ministerie IenW: bedrijven zetten ook na corona in op thuiswerken

Nederlandse bedrijven willen ook na de coronacrisis fors inzetten op thuiswerken. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waaraan ruim 1.100 bedrijven met meer dan honderd medewerkers mee hebben gedaan. Ook blijkt dat bedrijven de reizen die hun werknemers blijven maken willen verduurzamen. Het onderzoek is woensdag gepubliceerd.

Vanwege de coronapandemie hebben veel bedrijven de mogelijkheden tot thuiswerken vergroot. Ten opzichte van een jaar eerder zijn de mogelijkheden om online te vergaderen bijna verdubbeld (van 52 naar 94 procent) en bieden bijna alle bedrijven thuiswerkvoorzieningen aan (stijging van 85 naar 96 procent). Ook het aantal bedrijven dat medewerkers flexibele werktijden biedt is licht gestegen (van 83 naar 86 procent).

Thuiswerken na corona

Veel van deze maatregelen zijn geboren uit noodzaak. Maar ook na corona zetten bedrijven verder in op thuiswerken. Uit eerder onderzoek blijkt dat medewerkers door thuiswerken productiever zijn en meer ruimte hebben om werk en privé te combineren.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven: “Dit onderzoek is niet alleen mooi nieuws voor de drukte op de weg en in de trein, maar ook voor onze luchtkwaliteit. Werkgevers zijn ook volop aan de slag met schoner woon-werkverkeer. Fietsen, elektrische auto’s en laadpalen. Een voorbeeld dat hopelijk doet volgen. Want we willen allemaal graag schone lucht inademen.”

“5 procent minder verkeer in de spits scheelt al veel files”, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen. “Als mensen met enige regelmaat thuiswerken scheelt dat hen veel tijd, en kunnen anderen dus lekker doorrijden. Ook het reizen buiten de spits zorgt voor betere spreiding en dus voor minder drukte op de weg.”

Minder reizen

Werkgevers willen, ondanks het versoepelde thuiswerkadvies, komend jaar thuiswerken nog beter faciliteren, zodat werknemers minder hoeven te reizen.

Enkele bevindingen van het onderzoek:

  • 45 procent van de tien werkgevers wil komend jaar met voorrang investeren in online vergaderen.
  • 41 procent wil dat voor thuiswerken.
  • 40 procent wil medewerkers betere arbovoorzieningen thuis bieden, zoals een goede stoel.
  • 32 procent geeft aan meer werk te willen maken van thuiswerkvergoedingen.
  • 26 procent zet nadrukkelijk in op het invoeren van flexibele werktijden.

Betere doorstroming

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt nauw samen met werkgevers om het verkeer beter over de dag te spreiden en ervoor te zorgen dat minder mensen op pad gaan in de spits. Dat zorgt voor betere doorstroming op de weg en minder drukte in het openbaar vervoer. Het ministerie becijferde eerder dat acht procent minder verkeer in de spits de helft van de files scheelt. Het woon-werkverkeer stootte over 2019 door lockdowns en thuiswerken zo’n 20 procent minder CO2 uit dan het jaar ervoor.

Zelf stimuleert het ministerie thuiswerken en fietsen naar het werk. Vanaf 1 september ook met de leasefietsregeling. Ook is er, nu weer meer medewerkers naar kantoor kunnen, afgesproken dat er voor 10 en na 15 uur geen overleggen zijn waarvoor aanwezigheid op kantoor noodzakelijk is. Dat scheelt reizen in de spits. Ook wordt met andere ministeries gekeken hoe hybride werken kan worden ingericht, zodat ambtenaren minder vaak hoeven te reizen.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.