Opstelterrein Geldermalsen, foto: ProRail

Treinen MerwedeLingeLijn naar opstelterrein Geldermalsen na klachten omwonenden

De treinen van de MerWedeLingelijn worden vanaf 12 december opgesteld in Geldermalsen. Hier is voor gekozen om dat omwonenden van het opstelterrein bij de Transvaalstraat en de Crayesteynstraat in Dordrecht hebben geklaagd over geluidsoverlast. Zij gaven aan last te hebben van airco’s en compressoren die aan- en afslaan.

Eerder heeft de rechtbank de geluidsvoorschriften van de milieuvergunning voor het opstellen bij de Crayensteynstraat en de Transvaalstraat aangescherpt. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft daarop een last onder dwangsom opgelegd aan ProRail, omdat niet wordt voldaan aan de geluidvoorschriften. De spoorbeheerder heeft daarop in overleg met de gemeente en vervoerder Qbuzz onderzoek gedaan naar alternatieven.

Oplossing

De klachten kwamen van verschillende omwonenden en het Platform Spoor en Geluid die geluidsoverlast meldden bij het ’s nachts opstellen van treinen.

De opstellocatie in Geldermalsen ligt naast een industriegebied, waardoor er geen omwonenden zijn die overlast ervaren van het opstellen van treinen. Daarnaast is het volgens ProRail een logisch eindpunt van de lijn en geen extra bewegingen van leeg materieel nodig om op deze locatie te komen.

De verplaatsing naar Geldermalsen vergt echter nog wel voorbereiding, meldt de spoorbeheerder. Het opstelspoor moet deze zomer worden aangelegd. Daarnaast heeft vervoerder Qbuzz tijd nodig om het werkproces anders in te richten. Daarom start de nieuwe situatie op 12 december, wanneer de dienstregeling voor 2022 ingaat.

Rangeren blijft mogelijk

ProRail geeft aan dat rangeren toegestaan blijft op het emplacement in Dordrecht, zo nodig ook in de nacht. Ook overdag kortstondig stilstaan van treinen ten behoeve van het rangeren, bijvoorbeeld te keren van rijrichting, blijft toegestaan. Hiervoor heeft ProRail een wijziging van de milieuvergunning aangevraagd bij de gemeente Dordrecht. De geluidsnormen voor het rangeren, en dan met name voor de piekgeluiden die ontstaan bij het passeren van een wissel en het afblazen van de remmen, zijn in deze nieuwe vergunning opgenomen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Treinen MerwedeLingeLijn naar opstelterrein Geldermalsen na klachten omwonenden”

asierts|09.07.21|21:14

… om dat omwonenden …

Kan hier ff een spellingschecker ingezet worden?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Treinen MerwedeLingeLijn naar opstelterrein Geldermalsen na klachten omwonenden | SpoorPro.nl
Opstelterrein Geldermalsen, foto: ProRail

Treinen MerwedeLingeLijn naar opstelterrein Geldermalsen na klachten omwonenden

De treinen van de MerWedeLingelijn worden vanaf 12 december opgesteld in Geldermalsen. Hier is voor gekozen om dat omwonenden van het opstelterrein bij de Transvaalstraat en de Crayesteynstraat in Dordrecht hebben geklaagd over geluidsoverlast. Zij gaven aan last te hebben van airco’s en compressoren die aan- en afslaan.

Eerder heeft de rechtbank de geluidsvoorschriften van de milieuvergunning voor het opstellen bij de Crayensteynstraat en de Transvaalstraat aangescherpt. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft daarop een last onder dwangsom opgelegd aan ProRail, omdat niet wordt voldaan aan de geluidvoorschriften. De spoorbeheerder heeft daarop in overleg met de gemeente en vervoerder Qbuzz onderzoek gedaan naar alternatieven.

Oplossing

De klachten kwamen van verschillende omwonenden en het Platform Spoor en Geluid die geluidsoverlast meldden bij het ’s nachts opstellen van treinen.

De opstellocatie in Geldermalsen ligt naast een industriegebied, waardoor er geen omwonenden zijn die overlast ervaren van het opstellen van treinen. Daarnaast is het volgens ProRail een logisch eindpunt van de lijn en geen extra bewegingen van leeg materieel nodig om op deze locatie te komen.

De verplaatsing naar Geldermalsen vergt echter nog wel voorbereiding, meldt de spoorbeheerder. Het opstelspoor moet deze zomer worden aangelegd. Daarnaast heeft vervoerder Qbuzz tijd nodig om het werkproces anders in te richten. Daarom start de nieuwe situatie op 12 december, wanneer de dienstregeling voor 2022 ingaat.

Rangeren blijft mogelijk

ProRail geeft aan dat rangeren toegestaan blijft op het emplacement in Dordrecht, zo nodig ook in de nacht. Ook overdag kortstondig stilstaan van treinen ten behoeve van het rangeren, bijvoorbeeld te keren van rijrichting, blijft toegestaan. Hiervoor heeft ProRail een wijziging van de milieuvergunning aangevraagd bij de gemeente Dordrecht. De geluidsnormen voor het rangeren, en dan met name voor de piekgeluiden die ontstaan bij het passeren van een wissel en het afblazen van de remmen, zijn in deze nieuwe vergunning opgenomen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Treinen MerwedeLingeLijn naar opstelterrein Geldermalsen na klachten omwonenden”

asierts|09.07.21|21:14

… om dat omwonenden …

Kan hier ff een spellingschecker ingezet worden?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.