Stemacteur Karin van As nieuwe omroepstem stations, foto: NS

Stationsomroep NS krijgt nieuwe stem

Foto: NS

De omroep met reisinformatie die op alle stations en perrons in Nederland te horen is, krijgt dit jaar een nieuwe stem. Woensdag is de stem van Karin van As op verschillende kleinere stations te horen, vanaf eind dit jaar is zij op alle stations te horen. Zij neemt het stokje over van Tuffie Vos, die al 25 jaar op de Nederlandse treinstations te horen is. 

Karin van As is volgens NS door een team van reisinformatie-experts van NS gekozen uit een selectie van professionele stemacteurs en –actrices. Daarbij is vooral gelet of de stem “past bij de sfeer van de stations, goed verstaanbaar is en vriendelijk klinkt”. Voorafgaand is door bureau Neurensics onderzocht hoe reizigers reageren op de stem van Karin en dat bleek positief te zijn.

Automatische stationsomroep

NS maakt voor de automatische stationsomroep voor het eerst gebruik van de techniek Text-to-Speech. Hiermee kan de spoorvervoerder sneller en makkelijker omroepberichten introduceren en aanpassen. Karin van As: “Ik heb in de studio de namen van alle stations in Nederland opgenomen. Daarnaast heb ik allerlei losse klanken, woorden en zinnen ingesproken.” De techniek zet vervolgens getypte tekst om in gesproken berichten van Karin op de stations.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.