Vier generaties ICE-hogesnelheidstreinen (ICE 1 tot ICE 4)

Aangepaste tarieven en speciale naam voor ICE bij jubileum

Foto: DB

In Duitsland wordt deze maand gevierd dat 30 jaar geleden de eerste ICE-hogesnelheidstrein officieel in gebruik werd genomen. Deutsche Bahn viert dat met aangepaste tarieven voor treinkaartjes. Daarnaast zal op dinsdag in Berlijn een bijzondere naamgevingsceremonie plaatsvinden.

Treinkaartjes voor de ICE kunnen tot 14 juni voor een gereduceerd bedrag van 17,90 euro aangeschaft worden. Deze blijven tot 11 december geldig. Het voorlopige hoogtepunt van de festiviteiten rondom het dertigjarig jubileum van de ICE is echter op dinsdag. Dan zal bondspresident Frank-Walter Steinmeier op Berlin Hauptbahnhof namelijk een ICE ‘Bundesrepublik Deutschland’ dopen.

Noord-zuidverbinding

De eerste ICE vertrok in de ochtend van 2 juni vanuit Hamburg en had München als eindbestemming. Deze Noord-zuidverbinding was in 1991 tevens het eerste en enige traject. Anno 2021 staat het aantal ICE-trajecten op dertig. In de afgelopen drie decennia steeg het aantal treinstellen van 19 naar 330.

Inmiddels hebben vier generaties ICE het licht gezien. De ICE van de jongste generatie, de ICE 4, werd in 2017 in gebruik genomen. Ook de eerste generatie is nog in bedrijf. Sterker nog, de ICE wordt door middel van een uitgebreid renovatietraject momenteel klaargestoomd om tot minimaal 2030 in bedrijf te blijven.

Grens over

Al in 1992 ging de ICE de grens over met een verbinding tussen Hamburg en het Zwitserse Zürich. Later volgden onder meer Wenen, Amsterdam, Brussel en Kopenhagen als bestemmingen. Een andere mijlpaal werd in 2002 bereikt, toen met de ICE 3 voor het eerst een snelheid van 300 kilometer per uur werd gehaald op het Duitse spoor.

Een keer ging het goed mis. Dat was in juni 1998, toen een ICE 1 bij het plaatsje Eschede ontspoorde. Bij die treinramp, nog altijd de grootste uit de Duitse geschiedenis, kwamen 101 mensen om het leven.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.