De Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) van NS met nieuwe frontkleuren, foto: NS

Nieuwe NS-Sprinter rijdt voor het eerst in opvallende kleuren na ongeluk Hooghalen

Met de intrede van de 206e SNG is de vloot met de Sprinter Nieuwe Generatie op het Nederlandse spoor compleet. NS

NS reed dinsdag voor het eerst met de Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) in een nieuwe kleurstelling. De donkerblauwe baan aan de voorkant van de trein is vervangen door een gele kleur, omdat uit het onderzoek naar het dodelijk ongeval in Hooghalen is gebleken, dat de trein niet goed zichtbaar is in een landelijke omgeving.

NS kleurt de fronten van zo’n 150 treinstellen om. Nieuwe SNG’s die fabrikant CAF vanaf nu levert, worden standaard voorzien van de gele kop.

NABO’s

ProRail en NS melden dinsdag op alle 28 Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) op NS-baanvakken, waar regelmatig zwaar verkeer overheen rijdt, maatregelen te hebben genomen. Deze 28 NABO’s kwamen naar voren in het onderzoek naar het tragische ongeval bij Hooghalen waar op 22 mei vorig jaar een NS-machinist om het leven kwam.

Doel is de overwegen zo snel mogelijk op te heffen, of als het echt niet anders kan, met een overweginstallatie te beveiligen. De maatregelen bij de 28 NABO’s op NS-baanvakken zijn deels tijdelijk zoals een snelheidsbeperking en deels definitief zoals het opheffen van de overweg. De tijdelijke maatregelen blijven totdat definitieve maatregelen zijn gerealiseerd.

Maatregelen

In maart van dit jaar maakte NS en ProRail al bekend naar aanleiding van de uitkomsten van het Hooghalen-onderzoek aanvullende maatregelen op een NABO’s op een aantal NS-trajecten met zwaar verkeer te hebben genomen. Er werd toen aangekondigd dat er nog aanvullende maatregelen op andere NABO’s met dit type verkeer zouden komen.

In het hele reizigersnet liggen 277 NABO’s, waarvan 137 NABO’s waar zwaar verkeer gebruik van maakt. ProRail is met alle eigenaren van overwegen, vervoerders en stakeholders in gesprek om tot veiligheidsmaatregelen van de betreffende overwegen te komen.

SpoorPro hield dinsdag een seminar over de veiligheid op spoorwegovergangen. Daarbij kwamen diverse spoordeskundigen aan het woord, maar ook nabestaanden van slachtoffers en landeigenaren. Heb je het SpoorPro Seminar gemist en wil je het nog terugkijken? Klik dan hier.

Lees ook:

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe NS-Sprinter rijdt voor het eerst in opvallende kleuren na ongeluk Hooghalen | SpoorPro.nl
De Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) van NS met nieuwe frontkleuren, foto: NS

Nieuwe NS-Sprinter rijdt voor het eerst in opvallende kleuren na ongeluk Hooghalen

Met de intrede van de 206e SNG is de vloot met de Sprinter Nieuwe Generatie op het Nederlandse spoor compleet. NS

NS reed dinsdag voor het eerst met de Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) in een nieuwe kleurstelling. De donkerblauwe baan aan de voorkant van de trein is vervangen door een gele kleur, omdat uit het onderzoek naar het dodelijk ongeval in Hooghalen is gebleken, dat de trein niet goed zichtbaar is in een landelijke omgeving.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.