Een passagierstrein van Infrabel in de spoortunnel van de Noord-Zuidverbinding in Brussel

NMBS staakt vertrektesten na incident op Brussel-Noord station

De NMBS heeft de tests met de nieuwe vertrekprocedure LINDA stilgelegd, nadat vorige week bij station Brussel-Noord een passagierstrein vertrok met de deuren nog geopend. Een treinbegeleider kon ongelukken voorkomen door aan de noodrem te trekken.

De NMBS heeft jaren onderzoek gedaan naar een nieuwe vertrekregeling, nadat zich een ernstig ongeval voordeed in 2009 in het station van Dinant. Aanvankelijk is er jaren gewerkt aan het DICE-project. Nadat dit niet realiseerbaar bleek, is er overgestapt op de ontwikkeling van Location based Intelligent Departure Approach, oftewel LINDA.

Het stilleggen van de vertrekprocedure bij onze zuiderburen is koren op de molen van vakbond FNV Spoor. Spoorvervoerder NS werkt op dit moment aan een Technisch Geleid Vertrekproces (TGV) voor de Airport Sprinter. De vakbond ziet “grote risico’s voor de werkgelegenheid en de inhoud van de functie in de toekomst van de
hoofdconducteur” en vindt het beleggen van het vertrekproces bij de machinist onveilig.

Deuren stonden open bij vertrek

Wanneer een vertrekprocedure met LINDA uitgevoerd wordt, sluit de treinbegeleider kort voor het voorziene uur van vertrek de deuren. Pas wanneer alle deuren gesloten zijn, geeft hij met zijn smartwatch de instructie “Verrichtingen gedaan”. Deze instructie wordt in de stuurpost weergegeven op de tablet van de treinbestuurder, die dan het konvooi in beweging mag brengen.

Het nieuwe systeem werd sinds begin vorige week getest op een aantal lijnen en op het station van Brussel-Noord liep het dus behoorlijk mis, schrijven diverse media en de spoorvakbond OVS. De bestuurder kreeg de melding dat hij mocht vertrekken, maar de deuren stonden op dat moment nog open. Een alerte treinbegeleider kon erger voorkomen door aan de noodrem te trekken, maar de trein had toen al wel enkele meters afgelegd.

OVS eist onmiddellijke stopzetting

In afwachting van verder onderzoek, heeft de NMBS besloten de test tijdelijk te stoppen. OVS eist een volledige stop van de testen. “Het is onaanvaardbaar dat deze testen gebeuren op treinen met reizigers, en dan zeker op materieel waarbij de bestuurder geen zicht heeft op het sluiten van de deuren. Dit incident toont duidelijk aan dat verdere tests met LINDA in reizigerstreinen te gevaarlijk zijn, en de OVS eist dan ook de onmiddellijke stopzetting ervan.”

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is correspondent voor vakblad SpoorPro in België.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NMBS staakt vertrektesten na incident op Brussel-Noord station | SpoorPro.nl
Een passagierstrein van Infrabel in de spoortunnel van de Noord-Zuidverbinding in Brussel

NMBS staakt vertrektesten na incident op Brussel-Noord station

De NMBS heeft de tests met de nieuwe vertrekprocedure LINDA stilgelegd, nadat vorige week bij station Brussel-Noord een passagierstrein vertrok met de deuren nog geopend. Een treinbegeleider kon ongelukken voorkomen door aan de noodrem te trekken.

De NMBS heeft jaren onderzoek gedaan naar een nieuwe vertrekregeling, nadat zich een ernstig ongeval voordeed in 2009 in het station van Dinant. Aanvankelijk is er jaren gewerkt aan het DICE-project. Nadat dit niet realiseerbaar bleek, is er overgestapt op de ontwikkeling van Location based Intelligent Departure Approach, oftewel LINDA.

Het stilleggen van de vertrekprocedure bij onze zuiderburen is koren op de molen van vakbond FNV Spoor. Spoorvervoerder NS werkt op dit moment aan een Technisch Geleid Vertrekproces (TGV) voor de Airport Sprinter. De vakbond ziet “grote risico’s voor de werkgelegenheid en de inhoud van de functie in de toekomst van de
hoofdconducteur” en vindt het beleggen van het vertrekproces bij de machinist onveilig.

Deuren stonden open bij vertrek

Wanneer een vertrekprocedure met LINDA uitgevoerd wordt, sluit de treinbegeleider kort voor het voorziene uur van vertrek de deuren. Pas wanneer alle deuren gesloten zijn, geeft hij met zijn smartwatch de instructie “Verrichtingen gedaan”. Deze instructie wordt in de stuurpost weergegeven op de tablet van de treinbestuurder, die dan het konvooi in beweging mag brengen.

Het nieuwe systeem werd sinds begin vorige week getest op een aantal lijnen en op het station van Brussel-Noord liep het dus behoorlijk mis, schrijven diverse media en de spoorvakbond OVS. De bestuurder kreeg de melding dat hij mocht vertrekken, maar de deuren stonden op dat moment nog open. Een alerte treinbegeleider kon erger voorkomen door aan de noodrem te trekken, maar de trein had toen al wel enkele meters afgelegd.

OVS eist onmiddellijke stopzetting

In afwachting van verder onderzoek, heeft de NMBS besloten de test tijdelijk te stoppen. OVS eist een volledige stop van de testen. “Het is onaanvaardbaar dat deze testen gebeuren op treinen met reizigers, en dan zeker op materieel waarbij de bestuurder geen zicht heeft op het sluiten van de deuren. Dit incident toont duidelijk aan dat verdere tests met LINDA in reizigerstreinen te gevaarlijk zijn, en de OVS eist dan ook de onmiddellijke stopzetting ervan.”

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is correspondent voor vakblad SpoorPro in België.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.