
Nederland wacht buitenlandse steunmaatregelen Eurostar af
Staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven heeft het volste vertrouwen dat België, Frankrijk en Groot-Britannië er voor zullen zorgen dat Eurostar kan blijven voortbestaan en dat ook de NS zal doen wat nodig is om de samenwerking met de vervoerder voort te zetten. Totdat het tegendeel bewezen is, hoeft Eurostar niet op verdere steun vanuit Nederland te rekenen. Dat blijkt uit de antwoorden van de staatssecretaris op Kamervragen eerder deze week.
Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) wilde net als collega Bas Schonis (D66) een maand eerder weten hij het er voor staat met de reddingsoperatie van Eurostar en het Nederlandse aandeel hierin. “De actuele situatie rond Eurostar is sinds de beantwoording van de vragen van het lid Schonis ongewijzigd gebleven. Eurostar blijft doorgaan met het doorvoeren van bezuinigingen binnen het bedrijf en is tegelijkertijd in gesprek met de meest betrokken overheden over mogelijke steunmaatregelen.”
NOW-regeling
De gesprekken tussen Eurostar, België, Frankrijk en Groot-Brittannië over mogelijke steunmaatregelen lopen volgens Van Veldhoven nog. “Ik heb er vertrouwen in dat deze partijen met elkaar tot een passende oplossing kunnen komen voor de situatie waarin Eurostar zich momenteel bevindt. Ik volg de gesprekken van mijn ambtgenoten over deze kwestie nauwgezet, in het bijzonder waar het ontwikkelingen betreft die zouden kunnen raken aan de continuïteit van de directe verbinding tussen Amsterdam en Londen en zal indien nodig passend acteren.”
Eurostar deed eerder een beroep op de Nederlandse NOW-regeling en kreeg hiervoor 20.152 euro toegekend. Het bedrijf heeft laten weten op dit moment geen verdere aanspraak te hebben op generieke regelingen. Daarmee is aanvullende steun nu volgens Van Veldhoven primair aan de aandeelhouders. De vraag is of het bedrag vanuit de NOW-regeling in verhouding staat tot het aandeel passagiers, of de omvang van de dienst van en naar Nederland, maar hier gaat de staatssecretaris in haar brief niet verder op in.
Samenwerking NS
Eurostar werkt in Nederland samen met NS onder onbekende financiële voorwaarden. Op dit moment zijn beide bedrijven in gesprek over deze voorwaarden en over de problemen waar Eurostar door de corona-crisis in verzeild is geraakt. De staatssecretaris wil de uitkomst van deze gesprekken afwachten voordat ze zich hierin gaat mengen blijkt uit haar beantwoording van de Kamervragen. “De continuïteit van de directe verbinding tussen Amsterdam en Londen staat bij mij voorop. Hoe hier verder invulling aan moet worden gegeven is in sterke mate afhankelijk van de uitkomst van de lopende gesprekken met de betrokken overheden.”
Lees ook:
- Thalys moet beroep doen op externe financiering
- SNCF: binnen maand steun voor Eurostar nodig om de crisis te overleven
- Allrail: Fusie Thalys en Eurostar gaat modal shift niet helpen
- Ministerie IenW houdt situatie Eurostar in de gaten
- Eurostar dreigt om te vallen, roep om extra steun overheid
- Eurostar schrapt treinen van en naar Amsterdam
U las zojuist één van de gratis premium artikelen.
Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en
krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.
Bent u al abonnee?