Een trein van NS op station Amersfoort, foto: ProRail

SFERA-werkgroep ontvangt award van UIC voor ontwikkelen DAS-standaard

De SFERA-werkgroep heeft een award ontvangen van internationale spoororganisatie UIC voor het ontwikkelen van de IRS 90940. Dit is een nieuwe standaard voor data-uitwisseling met Driver Advisory Systemen (DAS) voor spoorvervoer. Dat meldt informatie-analist Theo Vis op LinkedIn die vanuit NS deelneemt aan de werkgroep. 

Vanuit UIC worden er diverse standaarden gepubliceerd, zodat de internationale spoorsector hier gebruik van kan maken. In het SFERA-project (Smart communications For Efficient Rail Activities) werken diverse Europese spoorbedrijven samen aan hoogfrequent en energiezuinig rijden.

Vis meldt dat NS aankomende zomer de volgende versie van TimTim testen. Dit is een app met realtime route-informatie die gebaseerd op de SFERA-standaard. Deze app helpt machinisten om beter te anticiperen op andere treinen die op het spoor rijden en stimuleert om energiezuinig te rijden.

Standaard voor energieverbruik treinen

Een andere Europese standaard waar in internationaal verband (Eress partnership) aan is gewerkt, is de IRS 90930 die sinds vorig jaar van kracht is. Deze standaard schrijft voor hoe energieverbruik van treinen moet worden vastgelegd en toegewezen via het Erex-systeem. Ook beschrijft de IRS 90930 hoe een datacollectie-systeem voor het energieverbruik van treinen eruit moet komen te zien waar alle infrastructuurbeheerders in januari 2022 over moeten beschikken.

Bart van der Spiegel, energiemanagement-deskundige bij Infrabel, geeft op 30 maart tijdens RailTech Europe een presentatie over de standaard voor het energieverbruik van treinen. Bekijk het programma van de Main Stage of registreer je gratis voor het evenement.

RailTech Europe banner

Onbeperkt lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad SpoorPro.nl.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.