Persconferentie Rutte en De Jonge over coronamaatregelen, foto: ANP

Meeste contactberoepen mogen weer starten, middelbare scholen openen

Mensen met contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten en massagesalons mogen vanaf volgende week woensdag weer aan de slag. Ook gaan middelbare scholen en het mbo vanaf 1 maart weer deels open. Dat hebben demissionair premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Verder wordt het weer mogelijk om heel beperkt te winkelen. Vanaf 3 maart mogen klanten zich als ze zich vier uur van tevoren aanmelden bijvoorbeeld schoenen of een jas passen, maakte Rutte bekend.

Op de spoorsector zullen de versoepelingen niet direct een effect hebben, omdat de treinen zijn blijven rijden voor mensen die een vitaal beroep hebben. Mogelijk wordt het wel iets drukker in het OV.

Basisregels

Het is met deze verruiming wel heel belangrijk dat mensen zich “extra goed” aan de basisregels houden, benadrukte Rutte. “We doen hiermee iets heel spannends, zo voel ik dat ook zelf. Verruiming is in deze fase niet gratis.” Volgens hem betekent extra ruimte extra verantwoordelijk, van iedereen.

De premier waarschuwde dat als over een paar weken de cijfers weer door het dak gaan er weer een aanscherping zal moeten volgen. “Natuurlijk willen we dat niet. We willen juist meer ruimte geven aan alle sectoren, ook aan de horeca en bioscopen.” Volgens de premier weten de meeste mensen de maatregelen goed te volgen. “Maar het gaat ook niet vanzelf. Uw gedrag doet ertoe.” Als iedereen zich aan de afspraken houdt, dan kunnen we best nog meer risico nemen”, zei Rutte.

Avondklok

Tegelijk blijft de avondklok overeind tot 15 maart en mogen mensen ook nog steeds niet meer dan één persoon per dag thuis ontvangen. Als blijkt dat de avondklok moet gelden tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt er een uitzondering voor stemmers, leden van stembureaus en stemmentellers. Sinds de invoering van de avondklok maakt maar een klein aantal mensen gebruik van het openbaar vervoer.

Op 8 maart is de volgende persconferentie van het kabinet. Dan zal Rutte bekendmaken wat er gebeurt met de coronamaatregelen na 15 maart.

(Bron: ANP)

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.