Sneeuw op station Tilburg

NS rijdt dit weekend winterdienstregeling, onderhoud Havenspoorlijn uitgesteld

NS rijdt dit weekend een winterdienstregeling, waarbij op alle trajecten minimaal twee treinen per uur en soms vier keer per uur wordt gereden. Dat gebeurt met zowel Sprinters als Intercity’s. Volgens de spoorvervoerder is er dan meer treinverkeer mogelijk dan de afgelopen dagen. ProRail heeft het onderhoud op de Havenspoorlijn dat dit weekend gepland stond uitgesteld, zodat het goederenvervoer door kan gaan.

In de afgelopen dagen kwam het treinverkeer maar mondjesmaat op gang. Toen het treinverkeer werd hervat werd er in eerste instantie alleen met Sprinters gereden. Reizigers klaagden over te volle treinen en de besmettingsrisico’s van het coronavirus die daar mee gepaard gaan.

Overlast goederenvervoer

De extreme weersomstandigheden hebben tot enorm veel overlast voor het goederenvervoer geleid. Vooral in de Rotterdamse haven waren er problemen door dichtgesneeuwde sporen, vastgevroren wissels en sneeuwduinen. Inmiddels worden steeds meer sporen bereikbaar in de haven, maar volgens ProRail zijn met de aanhoudende vorst “de zorgen nog niet voorbij”. Het onderhoud op de Havenspoorlijn dat dit weekend gepland stond, wordt uitgesteld, zodat het goederenvervoer door kan gaan.

Veel emplacementen in de Rotterdamse haven zijn weer bereikbaar. De hoofdroutes van en naar de Belgische en Duitse grens zijn vrij. Ook het doorgaande verkeer op de Havenspoorlijn ondervindt geen belemmeringen. De beperkingen op Botlek, Pernis en Waalhaven Zuid zijn voorbij. Het sorteerproces op Kijfhoek is hervat en alle grensovergangen zijn in gebruik.

Haven Rotterdam

Op een gemiddelde dag rijden er zo’n 125 goederentreinen van en naar de Rotterdamse haven. Door de enorme sneeuwval vorig weekend was er amper treinverkeer mogelijk. Verschillende ploegen van aannemers, vervoerders en ProRail Incidentenbestrijding hebben de afgelopen week de blusvoorzieningen sneeuw- en ijsvrij gemaakt en met bladblazers en gasbranders de sporen en wissels opgeruimd. Speciale aandacht had daarbij emplacement Kijfhoek, waar donderdag een groot deel van het goederenterrein stillag, zodat met tientallen mensen tegelijk wissels konden worden losgemaakt.

Goederentreinen van en naar de Rotterdamse haven

Treinverkeer naar Duitsland

Spoorgoederenvervoer DB Cargo meldt zaterdag dat de situatie in Duitsland ‘ernstig’ blijft hoewel er wel sprake is van verbetering. “Het zijn met name de sorteerstations die nog kampen met grote problemen als gevolg van de combinatie van overvloedige sneeuwval, krachtige wind en strenge vorst. Hierdoor is het treinverkeer van DB Cargo van en naar Duitsland nog ernstig verstoord”, aldus de vervoerder.

ProRail en NS hopen met een aangepaste dienstregeling “meer ruimte op het spoor” vrij te houden om eventuele problemen op te lossen. Inmiddels zijn veel opstelterreinen weer bereikbaar, en kunnen treinen van en naar de onderhoudsbedrijven voor controles en onderhoud. Zo komen er steeds meer treinstellen beschikbaar voor reizigers.

De spoorbedrijven raden reizigers, voor wie treinreizen dit weekend noodzakelijk is, aan om voor de meest actuele reisinformatie vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen. En daarbij rekening te houden met langere reistijden en extra overstappen.

Lees ook:

Onbeperkt lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad SpoorPro.nl.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.