NS-trein op Amsterdam Centraal, bron: ProRail

Onderzoek NS en TU Delft: forens zal vaker wegblijven dan andere reizigers

Bron: ProRail

Het wordt steeds duidelijker dat het reisgedrag van forenzen structureel gaat veranderen. Dat is niet anders voor de treinforens, terwijl andere groepen treinreizigers juist in steeds mindere mate veranderd reisgedrag voorzien als corona eenmaal achter de rug is. Dat is een van de laatste bevindingen uit het doorlopende reizigersonderzoek dat NS samen met de TU Delft uitvoert.

De vervoerder en universiteit bevragen sinds afgelopen voorjaar circa 80.000 reizigers op verschillende momenten over hun reisgedrag in coronatijd. Daarmee biedt dit belangrijk inzicht in de effecten van de coronacrisis voor NS op korte en lange termijn. Inmiddels zijn de bevindingen van het derde meetmoment in september bekend en deze werden deze week toegelicht in SpoorProTV.

Positievere houding

Niet alleen het OV-gebruik nam richting en vooral na de zomer toe. Ook de attitude ten opzichte van treinreizen veranderde in positieve zin. Was in april nog maar 20 procent positief gesteld over het reizen met de trein, vijf maanden later was dit meer dan verdubbeld tot 42 procent. “Dat geeft inzicht in wat er eventueel gaat gebeuren na corona. Dat is het belangrijkste wat we in kaart willen brengen”, aldus Niels van Oort van het Smart Public Transport TU Delft.

Wat verder opvalt, is dat het verschil tussen de verschillende groepen reizigers steeds groter is geworden, voegde Menno de Bruyn, teamleider Transportation Research NS toe. “Met name forenzen denken in steeds grotere mate dat hun reisgedrag blijft veranderen.” Gemiddeld voorzag in september 17 procent van alle respondenten structureel veranderd reisgedrag, onder forenzen lag dit percentage met 38 procent veel hoger.

NS noemde de terugkeer van de forens eerder noodzakelijk voor herstel. Maar thuiswerken is een blijvertje, zo wijzen steeds meer onderzoeken uit. En ook al zijn treinreizigers na het voorjaar steeds vaker naar kantoor gegaan, het NS-onderzoek wijst uit dat ze onverminderd positief tegenover thuiswerken zijn blijven staan.

Bekijk de uitzending van SpoorProTV voor meer bevindingen van NS en de TU Delft:

Effecten vaccin

Toch zal thuiswerken niet voor vijf dagen in de week de norm blijven als corona achter de rug is. Daarom wil NS met het reizigersonderzoek ook achterhalen op welke momenten forenzen weer de trein verwachten te pakken, om voor spreiding te zorgen. De Bruyn: “Wat we heel graag willen, is de treinreiziger weer terug in de trein. Aan welke knoppen moeten we daarvoor draaien? De tweede uitdaging is ervoor zorgen dat de hyperspits afvlakt.”

De verwachting is dat het vierde onderzoek, dat inmiddels is uitgevoerd, weer een beter inzicht geeft. Want al is het OV-gebruik vanaf oktober weer afgenomen door nieuwe maatregelen, ook het vaccin komt steeds dichterbij. Van Oort: “Met het vaccin in zicht kunnen we nu kijken wat voor impact dat heeft op de verwachtingen. Dat geeft inzicht en kennis om de planning op te baseren.”

Rustigste dag in vijf maanden

Voorlopig zit Nederland in een harde lockdown en is het OV weer alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. De reizigersaantallen namen deze week dan ook weer een vlucht naar beneden, wijzen de cijfers van het aantal check-ins uit die worden bijgehouden door Translink. Woensdag gingen ook alle scholen dicht en sindsdien daalde het OV-gebruik met zo’n 75 procent ten opzichte van 2019. Daarmee is het weer even rustig in het OV als een half jaar geleden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is de vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft ook regelmatig voor andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.