Reisinformatiescherm Utrecht Centraal, bron: NS

NS: kwart minder treinreizigers na nieuwe lockdown

Er reisden een kwart minder mensen met de treinen van NS op de eerste dag van de nieuwe coronamaatregelen dan voor de aanscherping van het maatregelenpakket. Dat meldt de vervoerder woensdag. Het kabinet kondigde maandagavond nieuwe coronaregels aan. Het openbaar vervoer is op dit moment alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen.

Omdat de scholen vanaf woensdag pas gesloten zijn, zal de daling doorzetten, verwacht de NS. Op dit moment is het totaal aantal treinreizigers zo’n 26 procent van het aantal voor de coronacrisis. Voor corona reisden er dagelijks zo’n 1,3 miljoen mensen met de trein. “Het is natuurlijk een treurig beeld, al die lege treinen”, zegt een woordvoerder van de NS. “Maar het betekent wel dat Nederlanders zich aan de nieuwe maatregelen houden.”

Basisdienstregeling

De NS verwacht niet dat er, net als tijdens de lockdown in het voorjaar, een basisdienstregeling moet komen. “Op dit moment rijdt 90 procent van de treinen”, aldus de woordvoerder. “We gaan er vanuit dat dat zo blijft.” In april reisde het kleinst aantal mensen met de trein: 9 procent ten opzichte van voor de coronacrisis. De NS stelde toen een basisdienstregeling in. Dat zal nu niet nodig zijn, aldus de woordvoerder, omdat openbaarvervoerbedrijven met de beschikbaarheidsvergoeding van de overheid 93 procent van hun kosten vergoed krijgen.

NS verwacht over heel 2020 45 procent van de reizigers uit recordjaar 2019 te vervoeren. “De terugkeer van de treinreiziger is de topprioriteit voor 2021, aldus NS-bestuursvoorzitter Marjan Rintel. “Als alle reizigers de weg op gaan, loopt het land vast en raken de duurzaamheidsambities uit zicht.”

Eindejaarsprognose

In 2019 had NS dagelijks gemiddeld nog zo’n 1,3 miljoen reizigers, in 2020 komt dit uit op zo’n 580.000 dagelijkse reizigers. De verschillen per maand zijn volgens de vervoerder groot. De rustigste treinmaand was april, toen NS slechts 9 procent van de reizigers verwelkomde. In de maanden voor corona, januari en februari, vervoerde NS juist meer reizigers dan in 2019.

Naar verwachting 93,4 procent van de reizigers komt in 2020 op tijd, tegenover 92,6 in 2019. “Het hoogste cijfer sinds de metingen, maar ook een cijfer dat aan belang heeft ingeboet, met de huidige lage reizigersaantallen”, aldus Rintel. Dat is te zien in de zitplaatskans. Het percentage reizigers dat een zitplaats had in de spits komt over heel 2020 uit op 97,4 procent. “Een record met een wrange bijsmaak. Het laat zien dat we er alles aan hebben gedaan om onze reizigers prettig en verantwoord te kunnen vervoeren. Dat is een groot compliment waard aan al die NS’ers die Nederland bereikbaar houden in deze moeilijke tijd.”

ANP/PvdB

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.