Mark Rutte tijdens de persconferentie waarbij hij de strenge lockdown aankondigde, foto: ANP

Strenge lockdown: openbaar vervoer alleen voor noodzakelijk reizen

Nederland zit van maandagnacht 14 december tot en met 19 januari opnieuw in een strenge lockdown. Grootste verandering voor de spoorsector is dat het openbaar vervoer, net als eind maart bij de eerste coronagolf werd bekendgemaakt, alleen voor noodzakelijke reizen is. Dat heeft premier Rutte maandagavond in een persconferentie aangekondigd.

Het kabinet geeft opnieuw het dringende advies om thuis te werken. Voor andere reizen geldt het advies om tot minstens midden maart geen reizen naar het buitenland te boeken en ook niet naar het buitenland te gaan.

De spoor- en OV-sector werd eerder al aangemerkt als vitale sector. Dat betekent dat medewerkers in deze beroepen hun werk zoals normaal blijven uitvoeren. Branchevereniging OV-NL doet een dringend beroep op reizigers om de “eigen verantwoordelijkheid te nemen in de keuze of de reis wel of niet noodzakelijk is”.

Dienstregelingen

Vervoerders in het OV hebben de afgelopen tijd hun dienstregelingen al aangepast op het teruglopend aantal reizigers. Deze wijzigingen blijven voorlopig onveranderd. OV-NL geeft wel aan dat de het mogelijk is dat de bedrijven mogelijk hun dienstregeling verder moeten aanpassen. Daarvoor worden de ontwikkelingen in reizigersaantallen nauwgezet gemonitord.

Andere verscherpte maatregelen die zijn getroffen zijn onder meer dat alle scholen, van primair onderwijs tot en met de universiteiten tot tenminste 17 januari dicht gaan. De kinderopvang en buitenschoolse opvang gaan ook dicht, met een uitzondering voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Ook kwetsbare kinderen kunnen daar terecht.

Thuis bezoek ontvangen

Verder geldt dat mensen alleen naar buiten mogen gaan met hun eigen huishouden of met een groepje van maximaal twee mensen. Thuis mogen maximaal twee personen ouder dan 13 jaar worden ontvangen. Een uitzondering is kerst. Op 24, 25 en 26 december mogen er thuis drie mensen van 13 jaar en ouder worden ontvangen.

Verder gaan er een groot aantal winkels dicht zoals locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, theaters, concertzalen, bioscopen en casino’s. Dat geldt ook voor dierenparken en pretparken en voor binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s en wellness. Hotels blijven open maar ze moeten hun restaurants sluiten en mogen geen roomservice bieden.

Een aantal winkels mogen open blijven zoals supermarkten, drogisterijen, apotheken en winkels voor reparatie en onderhoud mogen openblijven. Doe-het-zelfzaken mogen een afhaalfunctie inrichten en servicepunten voor het ontvangen en versturen van pakketten mogen openblijven. Locaties voor zakelijke dienstverlening (banken, hypotheekverstrekking, makelaars) blijven open, net als het loket van de gemeente, de rechtbank en andere overheidslocaties.

(Bron: MvG/ANP)

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.