Strukton Rail, werktrein

Spooraannemers: vaker schade aan materieel door objecten rondom spoor

Aannemers en eigenaren van meettreinen zeggen steeds vaker te worden geconfronteerd met schade aan hun materieel door rondslingerende gereedschappen of materialen. Om dit te voorkomen stelden de bedrijven een lesbrief op met adviezen en regels om het spoor beter vrij te houden en schade aan materieel te voorkomen. 

Regelmatig ontstaat er schade aan spoorvoertuigen zoals onderhoudsmachines, wagons en locomotieven doordat objecten aan de onderkant of zijkant langs het spoor in de weg liggen. Dat ondervinden bedrijven als BAM Infra Rail, Eurailscout, RailPro, Spitzke, Strukton Rail Equipment, Swietelsky/RTS en VolkerRail. Deze schade varieert van lakschade tot grote schades aan opstaptreden, sensoren, leidingen, brandstoftanks, of luchtketels.

De lesbrief is voornamelijk bedoeld voor NVW veiligheidsfunctionarissen (Norm Veilig Werken), baanwerkers en spoorwegondernemingen die rijden tijdens buitendienststellingen en is verspreid via railAlert.

Objecten

Voorwerpen die geraakt worden door de spoorvoertuigen zijn bijvoorbeeld (losse) kabelkokers, perronwanden, gereedschapskisten, spoorstaven, dwarsliggers en overige metalen- en betonnen objecten. Om te zorgen dat er geen problemen ontstaan dient de railinfrastructuur te voldoen aan Europese normen welke ook zijn vastgelegd in het ontwerpvoorschrift van ProRail.

Het komt regelmatig voor dat objecten zich toch binnen het zogeheten Profiel van Vrije Ruimte of het Rode Meetgebied bevinden. Het Rode Meetgebied dient in opdracht van de spoorwegbeheerder geheel of gedeeltelijk vrijgehouden te worden zodat extra brede ladingen getransporteerd kunnen worden in het kader van Buitengewoon Vervoer.

In de brief zijn als voorbeeld foto’s te zien van onder andere een oude seinpaal die onder een stopmachine terecht is gekomen en een aanrijding met een gereedschapskist die te dicht op het spoor lag.

Auteur: Esther Geerts

Redacteur van RailTech.com

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.