Reizigers, NS-treinen, station Amsterdam Centraal

Ontslaggolf dreigt in OV door wegblijvende reiziger

In navolging van de bezuinigingen bij NS is er een ontslaggolf in het hele OV in aantocht, waarbij duizenden banen in spoor-, stads- en streekvervoer op de tocht staan. De reiziger laat het veel langer dan gedacht afweten en de steunmaatregelen van de overheid zijn volgens de vervoerders onvoldoende.

“Onderzoek wijst uit dat we eind dit jaar nog maar maximaal 70 procent van het normale aantal reizigers zullen vervoeren, nu is dat de helft, terwijl de dienstregelingen sinds 1 juli weer op orde zijn. Er blijkt veel weerstand”, zegt voorzitter Pedro Peters van branchevereniging OV-NL in De Telegraaf. Vervoerders als NS en Arriva verliezen volgens Peters met ingang van de nieuwe dienstregeling 2021 dus meer dan 30 procent van hun inkomsten.

Compensatie onvoldoende

Topman Pier Eringa van Transdev/Connexxion bevestigt de malaise. “Wij duiken in Nederland 20 à 30 miljoen in het rood. Dat doet erg pijn. De compensatie in 2020 is onvoldoende.”

Zonder extra subsidie kunnen ov-bedrijven volgens Eringa straks niet anders dan de dienstregeling inkrimpen ten koste van arbeidsplaatsen. “We hebben echter de indruk dat Den Haag de urgentie niet inziet. Het ov zit in een dip waar we nog zeker twee jaar in zitten.”

Bezuinigingsoperatie

Vervoerder NS kondigde eind juni aan in de komende vijf jaar 1,4 miljard euro te moeten besparen om financieel gezond te blijven. De bezuinigingsoperatie gaat mogelijk 2.300 banen kosten. NS verwacht, door ander reisgedrag en economische krimp, dat pas na 2024 de reizigersaantallen weer op het niveau van voor de coronacrisis zijn.

Verder blijkt uit onderzoek van NS in samenwerking met de TU Delft dat slechts twee derde van de treinreizigers van voor de crisis verwacht weer met de trein naar het werk te gaan. Dat zei NS reizigersonderzoeker Mennno de Bruyn deze week in het online actualiteitenprogramma van de spoorbranche SpoorProTV. Bekijk hier de uitzending terug.

Bron: ANP/SpoorPro

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.